Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

18 Nisan 2010 Pazar

Eurocup Finali'ne Saatler Kala

Eurocup şampiyonluğunun müzede duran hatırasından ve gururundan daha farklı bir önemi vardır o da C lisansıyla Eurolig'e doğrudan katılma hakkı. Alba Berlin ve Valencia da görünürde iki numaralı kupa, arka planda Eurolig vizesi için bu akşam Eurocup finalinde karşılaşacaklar. Geçmişte oynadıkları iki maç var ikisi de 2003-2004 Eurolig sezonunda ve ikisini de Valencia kazandı. (87-72 , 80-93) Bugün de favori İspanyollar. Her iki takımı da birbirinden ayıran iki önemli özellik var. Birincisi rotasyondaki kalite farkı, ikincisi oyun anlayışları. Valencia tempolu oynamayı seven ve ikinci opsiyon olarak sete dönen bir takım. Sete sette bile hareketli hücumu tercihi ediyorlar. Bu da aslında temelde kaliteli ve denk kadrolarından kaynaklanıyor. De Colo, Martinez, Claver, Nielsen ve Perovic gibi bir beşle sahada olduklarında hücumu kimin üzerinden oynarlarsa oynasınlar farketmiyor. İkinci beşleri Simeon, Marinovic, Kelati, Pietrus ve Lishchuk sahada olduğunda daha tempolu bir kimlik kazanıyorlar ve aynı ofansif tehlike devam ediyor. Valencia'nın bu kadar başarılı bir sezon geçirmesindeki en önemli nokta bu zengin hücum gücünün yanında savunmayı da bir o kadar iyi yapmaları.

Dün Alba Berlin kendi oyun kimliğini Bilbao'ya kabul ettirip maçın temposunu düşürdü ve iyi savunması, sabırlı hücümuyla finale çıktı. Neredeyse hatasıza yakın bir maç çıkardılar. Bilbao'nun boyalı alan savunmasındaki zaafını da değerlendirip Chubb'ı mükemmel kullandılar. Ama bugün kimlik değiştirmek zorunda kalabilirler. Perovic, Nielsen, Lishchuk ve hatta Claver de bugün Alba Berlin'e dünkü gibi rahat alçak post oyunları oynamalarına izin vermeyecektir. Bir de De Colo - Wright eşleşmesindeki Valencia üstünlüğünü ve Rafa Martinez savunmasında bunalacak Jenkins'i düşününce Alba Berlin'in bugün herzamanki disiplininden biraz çıkacağı ve iç-dış dengesinin dış şut yönünde bozulabileceğini varsayabiliriz. Perovic'i savunacak en güçlü isim sakat Sekulic. Spahija boyalı bölgede Perovic'i ne kadar kullanmak isteyecekse, Pavicevic de ona ikili sıkıştırmalar getirerek etkisiz bırakmak isteyecektir. Bu noktada da dışarıdan iyi atabilen isimleri Perovic'in boş pozisyonda görüp göremeyeceği, onların dış atışlarda dünkü kadar başarılı olup olamayacağı büyük önem taşıyor. Alba Berlin'in bugün risk alarak alan savunmasını sıkça deneyeceğini tahmin ediyorum. Yine aynı şekilde kapasiteleri kısıtlı ama sert yapılarıyla yıldırıcı özelliği olan Hamann'ı De Colo üzerinde, Cemal Nalga'yı da Perovic üzerinde sıkça deneyebilir Pavicevic. Claver, Nielsen ve Perovic'in aynı anda sahada olduğu dönemlerde de Alba Berlin için gerçek sıkıntı başlayacak. Dün saçmasapan faullerle oyun dışı kalan Byars'a ve Dojcin'e de bu noktada büyük görev düşüyor.

Alba Berlin Bilbao'ya ne kadar zıt bir takımsa Valencia'ya bunun iki katı terslikte ama Valencia'nın kaliteli kadrosu bu tersliği etkisiz bırakma konusunda Bilbao kadar çaresiz kalmayabilir. Valencia'nın dün dış atışa yöneldiği kadar bugün içerden başlayacağını düşünüyorum. Ama Alba Berlin'in içeriyi Perovic tehdidi yüzünden kalabalık tutması Valencia açısından dünkü maça benzer bir tabloyu da ortaya çıkarabilir. Alba Berlin'in ise kendi tercihinden ziyade rakibin izin verdiği kadar içeriyi kullanabileceğini düşünüyorum. Pota altında hem yetenek olarak hem de matchup sıkıntısı olarak Valencia ağır basıyor. Ama bugün maçı etkileyecek temel faktör iki takımın oyun anlayışları değil sakatlık sıkıntıları olabilir. Alba Berlin'de Jenkins, McElroy ve Sekulic'in sakatlıkları var. Aynı şekilde Valencia'da da Rafa Martinez ve De Colo'nun sakat sakat oynadıklarını biliyoruz. Erken oluşabilecek bir nüksetme hadisesi bütün bir maçın seyrini değiştirebilir.

Desteklediğim ekip sonuna kadar Alba Berlin olacak ama maçın ağır favorisinin Valencia olduğu da bariz. Her iki takım koçları ve oyuncuları savunmanın öneminden bahsetmişler. Umarım hakemler de bu sertliğe izin verirler güzel bir final izleriz.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

maliano ligde play off şampiyonu mu normal sezon aşmpiyonu mu eurolegue kalır fransada asvel mesela

maliano dedi ki...

Asvel'in lisansı istisnai ama boştaki spotlar için öncelikli olan playoff şampiyonluğu..

Adsız dedi ki...

şampiyon olan her takım katılır mı
finlandiya vs hariç türkiye mesela

maliano dedi ki...

Ya bu hesap çok karışık..Ligler bittikten sonra ülke sıralamalarına göre boş spotları dolduracak takımlar belli oluyor..

Adsız dedi ki...

bazı ülkelerin eurochallenge da bile takımı yok onlar nasıl katılcak sıralamaya

Adsız dedi ki...

bunu ben de merak ediyorum.

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...