Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

16 Ocak 2011 Pazar

Zalgiris'in Yeni Koçu Ilias Zouros

Fenerbahçe Ülker'in H Grubu'ndaki rakibi Zalgiris Kaunas'ta Grigas'ın 1 aylık emanet koçluk dönemi Ilias Zouros'un gelişiyle sona erdi. Bu sezon üçüncü koçuyla sözleşme imzalayan Zalgiris'te artık yeni koç geçtiğimiz sene takımı Panellinios'u Eurocup'ta Final Four'a taşıyan ve kupada yılın koçu seçilen, aynı zamanda Yunanistan liginde de yarı final oynatan Ilias Zouros. Kariyerinin %90'ı Yunanistan'da geçen Zouros 2000 yılında düşük bütçeli Olympiakos'la Eurolig'in açılış maçına başantrenör olarak çıktı ve Şubat 2002'ye kadar Olympiakos'ta görev yaptı. Ardından sırasıyla Lübnan, Yunanistan ve Fransa'da görev yapan Zouros en son tekrar geçen sene Panellinios'la önemli başarılar yakaladıktan sonra bütçenin yarı yarıya kısılmasıyla takımdan ayrılma kararı almıştı. Zalgiris'in resmi açıklaması burada. Mevcut emanet koç Grigas tekrar sportif direktörlük görevine dönecek, Zouros'un yardımcılığını da Giorgos Ketselidis yapacak.

Fenerbahçe Ülker'in gruptaki durumunu önemli ölçüde etkileyebilecek bu hamleyi twitter kullanıcılarının yakından tanıdığı Yunan bir arkadaşıma sordum. Zouros'un kariyerini, basketbol anlayışını ve Zalgiris'te Romanov'la oluşabilecek sorunları sorduğumda şunları söyledi:

"Zouros oyuna ilerici bir gözle bakan, modern bir koç. Bartzokas, Sfairopoulos vb. gibi yeni jenerasyonun üyelerinden. 2000'li yılların başından beri sürpriz bir şekilde başantrenörlük yapıyor. Olympiakos'ta başladı ama o zamanlar Olympiakos'un düşük bütçesi vardı ve basketbol şubesine ilgi yoktu. Bu yüzden düzenli olarak çalışamadı. Daha sonra Fransa'ya gitti ve orada iyi bir koç olarak kabul gördü. 1-2 üretken skorer vardır onun takımında ve genellikle bunlar guardlar olur. Sert savunma ve bol baskı yaptırır. Pivotları genelde hücumda fazla şut kullanmazlar ama 4 numaraları iyi şut atan oyunculardan seçer. Onları hücumda kullanır. Düzenli olarak genç koçlara seminer verir. Bana sorarsan kimse Romanov'la beraber çalışamaz. Eğer işine karışıldığını görürse mutlaka tepki verecektir. Sana Zouros'un kendi ağzından bir söz söyleyeyim: "Koçlar oyuncular için öğretmenlerdir ama aynı zamanda her gün yeni birşey öğrenmeleri gereken öğrencidirler de." Zalgiris'te geliştirmesi gereken ilk şeyin savunma olduğunu söyledi." 


Arkadios'un anlattıklarına göre Zouros Zalgiris için biçilmiş kaftan gibi görünüyor. Skorer kısalar (Delininkaitis, Kalnietis, Pocius) , iyi şut atan 4 numaralar (Jankunas ve Klimavicius) ve potadan uzak durabilen uzunlar (Marjanovic, Watson). Zalgiris'in savunmasını biraz daha üst seviyeye çıkarsa da önündeki en büyük rakibi yine kulübün sahibi Romanov. Hatta şimdiden not düşelim, Zalgiris şampiyon olamazsa büyük ihtimal Zouros'un da görevine son verilir. Fenerbahçe Ülker grubun en kritik fikstüründe 3. ve 4. maçları Zalgiris ile oynayacak. Umarım Zouros sistemini Zalgiris'e aşılamadan bu dönemi kayıpsız geçerler.

1 yorum:

Ozan Kartal Kaya dedi ki...

zouros çok doğru tercih. romanov hayrettir ki doğru bir karar verdi :)

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...