Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

25 Ocak 2011 Salı

Mark Cuban vs. FIBA


Mark Cuban, sahibi olduğu takımı Dallas Mavericks'in New Jersey Nets'i yendiği maçtan sonra Basket News'den Pascal Gilberne'in sorularını yanıtlamış. İçeriği gayet heyecanlandırıcı ve sadece Amerika değil, tüm dünyadaki basketbolseverleri ilgilendiren konularda objektif ve kendince (haklı) görüşlerini iletmiş. Röportajın ilgi çekici bölümlerine hemen geçelim.

Pascal Gilberne'in "Beaubois'nin Fransa ulusal takımı için oynarken sakatlanmasından rahatsız mısınız?" sorusuna Cuban şöyle cevap vermiş; "Asla tedirgin değildim. Sakatlanabilir ama Beaubois bu yaz Fransa için oynamayacak. Sakatlığı tekrar edebilir. Onun gelişimini bu yaz takip edeceğiz. Sağlıklı kalabilmesi için oynamayacak. Ayak sakatlıkları öngörülemez. Bunu biliyoruz ve yapabileceğimiz başka bir şey yok.

Gilberne'in bir sorusuna, Mark Cuban, eğer zamanım ve imkanlarım olsa, ulusal takım yöneticileriyle konuşur, olimpiyatları daha çok gelir elde edecek şekilde düzenlerdim diyor. Gilberne ise "Sadece Olimpiyatlar yok, Eurobasket, Dünya Şampiyonası'da var." diye soruyor. Cuban'ın buna yanıtı; "Olimpiyatlar sadece taraftarlar içinse problem yok ama bu multi-milyarlık bir sektör. Kim oyuncularını böyle kar yapan bir organizasyona ücretsiz verir ki? Bir idiot. Hepimiz idiotuz." Pascal Gilberne bir hatırlatma yapıyor ve Eurobasket, Dünya Şampiyonası gibi organizasyonların böylesine milyarlık karlar yapmadığını hatırlatıyor. Cuban yanıt olarak; "Evet, evet. Onlar kar yapmıyor.  Bu daha da aptalca. Daha da aptalca, çünkü kimse bu turnuvaları izlemiyor." Pascal Gilberne biraz romantikleşiyor ve para herşey mi diye soruyor. Mark Cuban; "İyi bir turnuva düzenlersin ve paralar kazanırsın. Futboldaki Dünya Kupası'na bakın. Olimpiyatlardan daha önemli. Para kazanıyorlar ve katılımcılarla paylaşıyorlar. Kimse basketbolda dünya şampiyonasında kimin kaçıncı olduğunu bilmiyor, kimse izlemiyor. Bu delilik!" demiş. 

Pascal Gilberne oyuncular açısından yaklaşmış ve şu soruyu sormuş; "Peki ulusal takımları için oynayan oyuncuların durumunu anlıyor musunuz?". Mark Cuban; "NBA ve oyuncuları da bu turnuvaya aitler. Hayal edin, NBA'de oynayan oyuncuların katıldığı uluslararası bir turnuva düzenliyoruz. Dirk Nowitzki Almanya için oynuyor ve en iyi NBA oyuncuları kendi ülkeleri için savaşıyorlar." Pascal Gilberne; "Peki bu fikirlerinizi David Stern (NBA'in en yüksek yetkilisi) ve Yvan Mainini (FIBA Başkanı)'yle paylaştınız mı?". Mark Cuban; "Bahse girerim, FIBA Başkanı bu duysa kalp krizi geçirir ama kimin umurunda. FIBA umrumda bile değil. Bu bir iş ve bizler en iyi kararları verebilmeliyiz. Biz uluslararası organizasyonları tekrar düzenlemeliyiz. 85 uluslararası NBA oyuncusunun da bu turnuvalarda, kendi ülkeleri için oynayabilmesi çok güzel olurdu.". Pascal Gilberne araya giriyor ve mantıklı soruyu soruyor; "İyi de, NBA'de yeterli sayıda uluslararası oyuncu yok?". Mark Cuban; "FIBA gibi olacak. NBA'de bir düzine Alman oyuncu yok. Öyleyse, Alman olmayan oyuncular bizim için oynayacak, General Electric için değil. ( Olimpiyatların Amerika'daki yayıncısı CBS'in sahibi şirket)"  

Mark Cuban, biraz uçarı kaçarı bir adamdır. Yeni turnuva fikrinin ayakları hiç sağlam basmıyor. Ancak, her sene düzenlenen uluslararası basketbol turnuvalarının da oyuncuları fazlaca yorduğu ortada. Çoğu turnuva bu yüzden yıldız oyuncuların gelmediği organizasyonlar oluyor. Turnuvaların FIBA tarafından yeniden düzenlenmesi gerektiği çok açık. Mark Cuban, New Jersey'de kafasından bir turnuva yaratmış olabilir ama o orada sadece bir örnek veriyor. Sözlerinin amacı, böyle bir turnuva olsun demek değil, yeni bir turnuva modeli olsun demek. Bence haklı olduğu için bu röportajı Türkçe yayınlamaya karar verdim. 

5 yorum:

mucho dedi ki...

Bence dünya şampiyonası kaldırılıp Olipmiyatlar dünya şampiyonası olarak anılmalı.NBA'deki normal sezon maçlarıda 60 civarı bir sayıya düşürülebilir. Bir devre arası verilip o arada milli eleme maçları oynanabilir. tabi bu düşünce gerçekleşemez zira NBA yayıncı kuruluşları kabul etmez.

Sarıkaya dedi ki...

Sahi Mark Cuban neden bahsediyor?:-(( Kendisi ;

We are not in the business of basketball! We are in the business of catching more eye balls!

demiş birisi!:-((

BLaCKFiSH dedi ki...

cuban haklı ama sebebi de FIBA nın onca turnuva düzenleyip gözle görülen ne reyting nede para kazanamaması. Dışardan bir bakış olarak algılandığında Cuban bir açıdan haklı Baseketbolun özellikle avrupa basketbolunun Futboldaki dünya Kupası düzeyinde bir turnuvaya ihtiyacı var.

fdlmania dedi ki...

Adam sonuna kadar haklı bence.Olimpiyatlar varken Dünya Şampiyonasına gerek var mı?

Çağrı dedi ki...

Klasik Amerikan ağzıyla konuşmuş. Dünya basketbol şampiyonasını amerikalılar izlemiyor para kazanamıyor diye değiştirmek hatta kaldırmak saçmalık olur. I love this game diyorlar ya işte biz bu oyunu sizden daha fazla seviyoruz avrupa basketboluna el atmayın yeter ...

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...