Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

4 Ocak 2011 Salı

Top 16 Kura Çekimi ve Son Dakika Düzenlemesi

Euroleague'de Top 16 kuraları yarın TSİ 14:00'te Barcelona'da çekilecek. Euroleague'deki iki temsilcimizden Fenerbahçe Ülker 2. torbadan, Efes Pilsen ise 3. torbadan kura çekimine katılacak. Normal sezon gruplarındaki sıralamalara göre oluşan torbalar şöyle;

1. Torba : Maccabi Electra, Olympiacos, Montepaschi, Panathinaikos
2. Torba : Caja Laboral, Real Madrid, Fenerbahçe Ülker, Union Olimpija
3. Torba : Zalgiris, Unicaja Malaga, Regal Barcelona, Efes Pilsen
4. Torba : Partizan mt:s, Lottomatica Roma, Lietuvos Rytas, Power Elec. Valencia

Kura olayı biraz karışık esasında. Zaman zaman içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Ama kesin olan kurallar var. Bunlardan birincisi normal sezonda aynı grupta olan takımlar Top 16'da birbirleriyle eşleşemezler. Bu açık ve net bir sınırlama. Bununla beraber ikinci değişmez kural da Top 16 kura çekiminde aynı torbada olan takımlar birbirleriyle eşleşemezler.

Şunu öncelikle söylemek gerekir ki kura çekimi yapılırken Euroleague'in dikkat ettiği bir husus var. Kurallara göre en uygun gruplar baştan yaratılmıyor. Kura normal seyrinde ilerlerken en uygun gruplar oluşturuluyor. Yani öncelikle 1. torbadaki takımlar, hatta ikinci torba gruplara yerleştirilecek, devamında kura çekimi yapılırken düzenlemeler yapılacak. Her torba gruplara dağıtılırken fanusa sadece uygun takımların topları konulacak ve kura ona göre çekilecek. Toplar yerleştirilirken de şunlara dikkat edilecek;

1) NORMAL SEZON GRUPLARI
Normal sezonda aynı grupta olan takımlar Top 16'da birbirleriyle eşleşemezler. Yani 2. torbadan 4. torbaya doğru kuralar çekilirken ilk buna dikkat edilecek ve sadece uygun takımların topları fanusa konulacak.

2) AYNI ÜLKE TAKIMLARI
Kura çekilirken o grupta bir ülkenin takımı varsa fanusa aynı ülkenin bir diğer takımı konulmayacak. Istisnai durum sadece; aynı ülkeden takım(lar)ın eninde sonunda aynı gruba konulmasının gerekeceği, çekilişi bekleyen diğer bir grup için kurayı engelliyorsa gerçekleşir. Burada Euroleague'in esnek durumda bıraktığı bir kural var. "Aynı ülke takımları birbiriyle eşleşemez." diye bir kural yok. "Aynı ülke takımları mecbur kalmadıkça birbiriyle eşleşemez." diyor Euroleague prosedürü. Orada bir açık kapı bırakıyor eskiden beri. Aksi takdirde bu sene 5 takımla Top 16'ya kalan İspanya'nın durumu da çözülemez olurdu.Yine aynı şekilde, eğer belirli bir ya da birkaç takım diğer bir grubu engellememek için farklı gruplara dağıtılamıyorsa, o zaman bu takım(lar) kuradaki tek takım olacak, sadece o takım fanusa koyulacak ve grubu belli olacak. Bir takım kura sonucu direk olarak Top 16 grubuna da yerleştirilebilir.

Oldukça karışık yazılmış ve kafa karıştıran bir statü. Bazı yerleri net olarak anlamadığımı söyleyebilirim. Gece gece yanlış yazdıklarım da olabilir, lütfen düzeltin. Ama yarın net olarak görülecek ki uygulamada, yazılan kadar zor olmayacaktır.

Burada Euroleague yönetimi olası bir formalite kura çekimi veya kura günü kilitlenmeye karşı son dakika düzenlemesine gitti ve önlem olarak bir madde ekledi;

Son dakika düzenlemesi : Aynı grupta yer alacak aynı ülke takımlarının sayısını 2 ile sınırlandırmak için büyük çaba gösterilecek. Adriyatik Ligi takımları da bu sınırlamaya tabi olacak.

Euroleague sene başı kura çekimi öncesi son dakika golüyle Partizan'ı üçüncü torbaya atmıştı. Halbuki Final Four'a kalan Partizan'ın kura çekiminde otomatikman 1. torbada olması gerekiyordu. Bu sene de son dakikada böyle bir değişikliğe gittiler. Yansıması nasıl olacak yarın göreceğiz.

Ayrıca kuralar çekildikten sonra bilgisayar son bir düzenleme yapacak ve eğer gerekiyorsa gruplarda takımlar bu arada yer değiştirebilir. Maç programı da şöyle olacak;

1.Hafta A-C B-D
2.Hafta D-A C-B
3.Hafta C-D A-B
4.Hafta D-C B-A
5.Hafta C-A D-B
6.Hafta A-D B-C

A (1. torba takımı) , B (2. torba takımı) , C (3. torba takımı) , D (4. torba takımı)

A-D ; A kendi sahasında D'yi ağırlıyor anlamına gelmektedir. Aynı salonu paylaşan takımlardan (örneğin Fenerbahçe Ülker ve Efes Pilsen) biri içerde oynarken öbürü aynı hafta dışarda oynayacak şekilde fikstür ayarlanacaktır.

3 yorum:

mucho dedi ki...

tahminimi yazayım tutacak mı bakalım...


maccabi Electra-fenerbahçe ülker-unicaja malaga-Valencia

olympiacos-union olimpia-zalgiris-Rytas

montepaschi-real madrid-efes pilsen-partizan

panatinaikos-caja laboral-barcelona-lottomatica Roma


kuralı caja laboralla - barcelona yı aynı torbaya koyarak esnettik.

Sarıkaya dedi ki...

Ya sahiden ;

"Euroleague sene başı kura çekimi öncesi son dakika golüyle Partizan'ı üçüncü torbaya atmıştı. Halbuki Final Four'a kalan Partizan'ın kura çekiminde otomatikman 1. torbada olması gerekiyordu."

Hiç ULEB'ten bu dallamalık konusunda bi' açıklama geldi mi bugüne kadar?:-((

mucho dedi ki...

Efesin grubunu tutturmuş bulunmaktayım =))

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...