Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

11 Şubat 2010 Perşembe

Maccabi Tel Aviv - Efes Pilsen Maçı Analizi

Bugün Efes Pilsen için bir rakibini safdışı bırakma şansı var. Bu ilk maç olsaydı "Nokia Arena'dan bu galibiyetle çıkmak büyük avantaj oldu." diyebilirdik ama grubun üçüncü maçı ve aynı zamanda üstüste oynanacak iki Maccabi maçının ilki Nokia Arena'da olunca Efes Pilsen'in bunu bir giyotin maçı kıvamına getirme şansı var. Burada alınacak bir galibiyet hem Abdi İpekçi'de Maccabi Tel Aviv'e büyük baskı yaratacak, hem de o maç kazanıldığı takdirde bir sonraki Real Madrid maçını liderlik mücadelesi haline getirecek. Zaten her iki hoca da bu konuya vurgu yapmışlar. Gershon "Bu maçı kazanamazsak geçen haftaki galibiyetin anlamı olmayacak.", Ergin Ataman "Grup şu ana kadar dengeliydi ama bu hafta şekillenebilir." dedi. Evet bu maçı kazanmalıyız, telafisi olsa da çeyrek finale erken ulaşmak için mutlaka kazanmalıyız ama İsrail'de kazanmak bu kadar kolay mı? Tabi ki değil. Ama göründüğü kadar da imkansız değil.

Öncelikle savunmada Efes Pilsen'in dikkat etmesi gereken iki nokta var. Alan Anderson ve Chuck Eidson. Alan Anderson Maccabi Tel Aviv hücumlarının temel başlangıç noktası. Tabi bunu söyleyerek Wisnievski'yi es geçmiyorum ama Anderson'ın eline top geldiğinde takım arkadaşları kenarlara açılarak Anderson'a geniş alan yaratıyorlar ve birebir oynaması için serbest bırakıyorlar. Anderson da bunun hakkını fazlasıyla veriyor. Eğer Ermal ve Kasun Siena maçındaki gibi içeriyi iyi kapatıp drive eden kısalara duvar olabilirse Anderson'un etkisi biraz azaltılabilir. Çünkü Efes Pilsen kadrosuna baktığımızda Anderson'u birebirde etkisiz hale getirebilecek Sinan Güler ve Rakocevic dışında çabuk ayaklı savunmacımız bana göre neredeyse yok gibi. Charles Smith'i çöpe mi attın diyenler olacaktır tabi ki ama Smith'in yaşı itibariyle savunmada faul sıkıntısı yaşayabileceğini düşünüyorum. Anderson'a sık sık faul yapmak da bu gece yapılacak en büyük hatalardan biri olur. Bu açıdan Sinan Güler'in mutlaka ve mutlaka süre alması gerektiğini düşünüyorum. Rakocevic'in 1 numaraya çekildiği anlarda Sinan Güler rahatlıkla Anderson'u rahatsız edebilir. Aynı zamanda Maccabi Tel Aviv için kapalı kutu olduğundan hücumda da etkili olup Anderson'u faule zorlayabilir.

Chuck Eidson Anderson'a göre biraz daha deli fişek bir oyuncu. Açık alanda durdurmak çok zor çünkü boyuna oranla çok hareketli ve dışarıdan çok isabetli atabiliyor. Eidson'ın en önemli özelliklerinden biri de çok iyi post up oynayabilmesi. Bir pivot gibi içeriye sırtı dönük devrilebiliyor ve aynı zamanda çok atletik olduğu için fazlasıyla yükseklere çıkıp bitirebiliyor. Anderson'a yoğunlaşıp Eidson'ı unutmak en az diğerini boş bırakmak kadar büyük bir hata olacaktır.

Maccabi hücumda hızlı oynayan, aynı hareketliliği savunmada da gösteren bir takım. Savunmada hücumda oldukları kadar başarılı olamayabiliyorlar ki oldukları zaman Real Madrid, CSKA Moskova gibi takımları da zorlanmadan yenebiliyorlar. Bu açıdan onlar için savunma hayati önemde olacak. Ama işte onların yumuşak karnı da tam burası. Real Madrid ilk dakikalarda Maccabi Tel Aviv'e karşı içeriyi kapatarak sadece zorlama dış atış şansı verdi ve hücumda da çok iyi top çevirerek boş adamı bulmayı başardı. Bu bölümde de farklı öndeydi çünkü Gershon ve meşhur matchup zone'unda oyuncular zaman zaman yerlerini kaybedip inanılmaz kötü ikili sıkıştırmalar yapıyorlar ve içeriye çok fazla gömülüyorlar. Bu da rakipler iyi top çevirdiğinde ve doğru adamı bulduğunda bomboş üçlük şansı yaratıyor. Efes Pilsen'in uzunları hariç tüm oyuncular ceza atışı yapabiliyor, hem de fazlasıyla yüzdeli yapıyor. Burada iş sırtı dönük top aldığında Kaya-Kasun-Ermal üçlüsünün ikili sıkıştırmada boğulmadan topu dışarı çıkarmasında yatıyor. Bunda başarılı olduğumuz sürece oyunun kontrolünü elimizde tutabiliriz. Aynı Caja Laboral'in İsrail'de bunu yapıp galip geldiği, Teletovic'e birçok kez bomboş üçlük yaratıp onu yıldızlaştırdığı gibi. %51'le üçlük atmışlardı (16/31) ve bunların birçoğu Maccabi geriden gelip oyuna dahil olmak üzereyken kırılma anlarındaydı. Eğer Maccabi Tel Aviv'e Nokia Arena'da "Ne yaparsan yap beni durduramayacaksın." mesajını verecek istikrarda savunma ve hücum yapamazsanız Gate 7 ve ekibiyle mutlaka geriden de gelseler sizi mağlup edebilirler. Pota altında Fischer inanılmaz atletik bir oyuncu ama birebir savunması ve pozisyon alma yeteneği çok gelişmiş bir oyuncu değil. Genelde blok üzerine programlanmış bir uzun. Bu yüzden de rakip sırtı dönük top aldığında mutlaka ikili sıkıştırma gelerek Fischer'a yardımcı oluyor. Aynı şekilde Fischer hücum ederken de pivot hareketlerini yapabilen bir uzun değil. Bu yüzden başardığı ender şeyler olan orta mesafeli şutlarına dikkat etmek ve hücum ribaundu almasına izin vermemek onun hanesinden sayıları uzak tutacaktır. Fischer öyle atletik ki timingi ayarlamadıkları takdirde bütün uzunlarımızın üzerinden rahatlıkla hücum ribaundunu alıp havada smaçla tamamlayabilir.

Wisnievski ve Perkins süratli oyun kurucular. Perkins gerçi daha çok combo gibi ama Maccabi hücuma çıkarken bu ikiliye basmamak Maccabi'ye çok rahat fast break sayıları kazandırabilir. Atıyorum pota dibinde atış kaçıran Kaya yere düşüp hakeme itiraz ederken Efes Pilsen o anda potasında sayıyı görebilir. Burda da öne çıkan isim Chuck Eidson. Anderson'dan uzun ve daha az kıvrak olmasına rağmen hızlı hücumlarda en önde olan isim genelde Eidson oluyor. Dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de Wisnievski'nin dış atışları. El üzerinden bile çok isabetli atabilen bir oyuncu. Zaten Eidson ve Anderson'un hücumda başrolde olduğu bir takımda içeriye penetreden daha ziyade dış atışları deniyor. Son dönemde Gershon'un çok fazla süre verdiği isimlerden Pnini de hücumda olmasa da savunmada sıkıntı yaratabilecek isimlerden biri. Hücumdaki sürpriz yumurtalardan biri de Bluthenthal. Aynı zamanda Ergin Ataman'ın eski öğrencisi olduğu için ne derece keskin nişancı olduğunu en iyi o biliyordur. Eğer Bluthenthal'ın eli ısınmazsa birkaç üçlükle yırtma şansınız oluyor ama bir atmaya başladı mı sadece üçlüklerle 20 sayının üzerine çıkabiliyor. Çok fazla penetre tehlikesi olmadığı için savunması da kolay bir oyuncu aslında. Son dönemdeki Garbajosa gibi uzak mesafe üçlükler kovalayan, fazla yaratıcı özelliği olmayan bir isim ama işte o üçlükleri boş yakaladı mı atışa kalkması ve fileden gelen cuk sesi arasında sadece birkaç saniye oynuyor.

Dikkatli takipçiler blogda son dönemde neredeyse hiç videonun olmadığını farketmiştir. Yeri gelmişken onu da açıklayayım. Malesef kullandığım programın Windows 7 ile uyumlu olmaması uzun zamandır bana bu konuda sıkıntı yaratıyor ve çözmek için büyük uğraş veriyorum yoksa bu anlattığım noktaların herbirini en az 1 videoyla gösterirdim. Bir yolunu bulacaz bir şekilde...

Lafı fazlasıyla uzatıp sıkıntı yarattım farkındayım o yüzden toparlayarak bitireyim. Eski Maccabi Tel Aviv olsaydı bugün bu istikrarsızlıkla Efes Pilsen'in kaç sayıyla mağlup olursa avantajlı olduğunu hesaplardık ama İsrail'de Maccabi Tel Aviv'i yenip safdışı bırakmak istiyorsanız işte tam aradığınız Maccabi Tel Aviv bu. Yaratıcılığı daha düşük seviyede ve hücum silahları belli. Efes Pilsen'in yapması gereken şey hücumda topu çok çok iyi dolaştırıp süreyi iyi kullanması ve özellikle matchup zone zamanlarında ve bahsettiğim berbat ikili sıkıştırmalarda topu doğru adama ulaştırabilmesi olacaktır. Maccabi pota altı savunması etkisiz olduğu için özellikle Kasun başta olmak üzere uzunlarımız topu her aldığında mutlaka ikili sıkıştırmanın geleceğini düşünüyorum. Yine aynı şekilde içeriye penetrelerle de sıkıntı yaratabiliriz çünkü Maccabi'nin yardımlaşmalı savunması gerçekten çok çok kötü. Ama Lasme ve Fischer'ın zaman zaman da Yaniv Green'in olduğu pota altında penetrelerle çok etkili olamayabiliriz çünkü Maccabi'nin aynı zamanda yaptığı en iyi şey boyalı bölgeye gömülmek. Savunmada da kesinlikle geriye iyi koşmamız ve hücum ribaundlarına aynı Siena maçındaki gibi izin vermememiz gerekiyor. Tabi son birkaç dakikadaki hücum ribaundlarını ve o kaos ortamını görmezden gelerek bunları söylüyorum. Başta da bahsettiğim gibi Anderson'un penetrelerini faul yapmadan önlemek, Eidson'ın post uplarına ve dış atışlarına dikkat etmek, yine aynı şekilde Wisnievski ve Bluthenthal'ın dış atışları ve Fischer'in orta mesafe atışlarına dikkat etmek galibiyetin anahtarı olacaktır. Maccabi'nin klasik maç başındaki yüksek temposuna ve taraftar baskısına boyun eğmez, maçı dengede götürürsek bugün maçı alma şansımız %50. Umarım Efes Pilsen bugün kazanır çeyrek final yolunda büyük bir adım atar. Üstelik grubun çapraz eşleşeceği diğer grup bu kadar karışık haldeyken.

2 yorum:

Gökhan Soylu dedi ki...

efes kazanır :)

burnovic dedi ki...

Ellerine sağlık Mali... :)

Bir Efes Pilsenli'nin klayvesinden maç yazısı okumak isteyen olursa:

http://burnovic.blogspot.com/2010/02/maccabi-tel-aviv-efes-pilsen-mac.html

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...