Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

30 Kasım 2009 Pazartesi

Olympiakos : 87 - Panathinaikos : 76 Maç Yorumu

Haftanın merakla beklenen müthiş derbisini Olympiakos müthiş hücum performansıyla kazandı. Hücumda o kadar çeşitli varyasyonlar ortaya koydular ki Panathinaikos savunması çaresiz kaldı ve oyunun hiçbir bölümünde rakibini yakalayamadı.

Olympiakos maça Teodosic-Childress-Kleiza-Vasilopoulos-Sofo beşiyle başladı. Perperoglou-Tsartsaris-Batiste-Diamantidis-Nicholas beşiyle de Panathinaikos başladı. İlk dakikalarda Olympiakos Sofo-Batiste eşleşmesindeki fizik avantajını kullanmak için Sofo'ya sürekli top indirdi ama Panathinaikos ikili sıkıştırmalarla bu dezavantajı kapattı. Sofo bu çetin mücadelelerin neticesinde parmağında sıkıntı yaşayınca ikinci dakikada yerini Boroussis'e bıraktı. İlk üç dakikada Olympiakos kendinden beklenmeyen derecede canlı savunma yapıp,hücumda da etkili olunca skorda 6-0 öne fırladı ve Obradovic'in molası geldi. Daha sonra da hücumda sıkıntı yaşayan Panathinaikos Perperoglou-Spanoulis ve Batiste-Pekovic değişikliğine gitti. Zaten Spanoulis ve Pekovic'in ilk beş başlamaması çok anlaşılır bir sebep değildi ve hem maça kötü başlamalarına hem de oyunun kontrolünü rakibe kaptırmalarına sebep oldu. İlk dört dakikayı sayısız geçiren Yoncalar 5:14 kala Nicholas'ın sayılarıyla durumu 6-5'e getirdi. İlk 7 dakikada takımın en iyi isimleri Spanoulis ve Nicholas oldu. Her ikisi de içeriye korkusuzca penetre ettiler ve pota altından rahat turnikeler buldular. Ama Nicholas Childress'a karşı iki faul alınca yerini Calathes'e bırakmak zorunda kaldı ve Obradovic'ten de sağlam bir fırça yedi. Teodosic de aynı şekilde erken iki faul alıp yerini Halperin'e bıraktı.İlk periyod da Papaloukas'ın son saniye üçlüğüyle 24-15 sona erdi. İlk çeyrekte Olympiakos'ta 7 oyuncu sayı bulurken,Panathinaikos'ta 15 sayı sadece Spanoulis (7), Nicholas(5) ve Pekovic(3) ten geldi. Panathinaikos ayrıca bu çeyreğe 7 top kaybı sığdırmayı başardı.

İkinci çeyrek Diamantidis'in üçlüğüyle başladı. Olympiakos pota altı Halperin-Boroussis ikilisine emanet olunca da Panathinaikos bu dezavantajı Fotsis-Pekovic ikilisiyle iyi değerlendirdi ve 24-21 ile farkı üçe indirdi. Durum böyle olunca da Giannakis bir saniye bile geçirmeden Schortsanitis'i oyuna aldı. Sofo da girer girmez kendine yapılan ikili hatta üçlü baskıyla topu dışarı attı ve üstüne de bir faul yaptı. Nicholas da içeriye bir penetreyle daha farkı bire indirdi ve derbi 6:45 kala yeniden başladı. Giannakis bu dakikada Beverley'i oyundan alıp dinlendirdiği Childress'ı tekrar oyuna aldı. Childress maça ofansif anlamda çok iyi başlamıştı ama Beverley de ikinci periyodun başından itibaren Spanoulis'i çok iyi savunuyordu. Daha farklı bir çözüm üretemez mi diye düşünmeden edemedim. İkinci çeyreğin bitimine 6 dakika kala Olympiakos Vasilopoulos'un Tsartsaris'e yaptığı faulle limitini çok erken doldurdu. Panathinaikos da Diamantidis-Spanoulis ikilisini kullanarak oyunun kontrolünü ele aldı ve bu avantajı iyi değerlendirdi ve 5:30 kala Diamantidis'in iki serbest atış isabetiyle maçın başından sonra ilk defa 26-26 ile beraberliği sağladı. Giannakis de Sofo'nun etkisiz kalmasıyla Vujcic'i oyuna aldı. Ama sorun pota altından ziyade oyun kuruculardaydı. Papaloukas ve Teodosic iki komik top kaybı yapınca Yunan koç da 5 dakika kala molayı aldı. 2:30 kala Childress'ın üçlüğüyle skor 35-30'a geldi ve bu sefer de Obradovic molayı almak zorunda kaldı. Mola sonrası Teodosic'in üçlüğüne Nicholas üçlükle cevap verdi ve skor 38-35'e geldi. Devre de Childress ve Batiste'in karşılıklı smaçlarıyla 40-37 Olympiakos üstünlüğüyle sona erdi. İlk yarının en skorer ismi 14 sayıyla Childress oldu. Nicholas da 10 sayıyla Panathinaikos'un en skorer oyuncusuydu. Evsahibi ekip ilk yarıyı aynı zamanda 8 top çalmayla tamamladı.

Olympiakos ikinci yarıya fırtına gibi girdi ve birbuçuk dakikada 9 sayı üretip skoru 49-37'ye getirdi ve en büyük farkı yakaladı. Papaloukas bu dakikalarda iki üçlükle öne çıkan isim oldu. Panathinaikos kolay pes etmeyerek ardarda 3 top çaldı ve fırtınayı dindirip hızlı hücumlarla skoru 52-45'e getirdi. Obradovic bu dakikalarda Batiste-Fotsis ikilisini oynatıp,savunmada tam saha baskı yaparak tempoyu arttırmaya çalıştı ama Batiste'in agresif oyunu yüzünden tekrar Pekovic'i sahaya sürmek zorunda kaldı. Giannakis de Sofo'yu oyuna alarak bu hamleye karşılık verdi. Çeyreğin bitimine 2 dakika kala Pekovic dördüncü faulü alınca da tekrar Batiste-Pekovic değişikliğine gidildi. Sofo fizik olarak Batiste'e çok üstün kaldı ve üstüste hücum ribaundları aldı. Schortsanitis'e faul yapma stratejisi de dev adamın başarılı serbest atışlar atmasıyla sonuçsuz kaldı. Çeyrek de 65-59 Olympiakos üstünlüğüyle sona erdi.


Son periyodun ilk sayısı maçın suskun ismi Kleiza'dan geldi ve 4. sayısını kaydederken skoru 67-59'a getirdi. 1 dakika içinde ikisi Sofo'dan,biri Boroussis'ten,biri de Halperin'den olmak üzere Olympiakos'un 4 faulü geldi ve 8:30 kala 4 faul limitlerini doldurdular. Aynı zamanda Schortsanitis de 4 faulle kenara geldi. 1 dakika sonra da Pekovic 5 faulle oyunun dışında kaldı. Panathinaikos ayağına gelen fırsatı tepti ve 6:30 kala faul hakkını doldurdu. Kleiza'nın üçlüğüyle de skor 71-63'e geldi. Obradovic bu dakikalarda Calathes-Diamantidis-Spanoulis üçlüsünü aynı anda oynatarak pota altında kaybettiği avantajı kısalarda elinde tutmaya çalıştı çünkü bu dakikalarda takımın kontrolden çıkması geri dönülmez sonuçlara sebep olabilirdi. 3 tane bir numara oynayabilen, baskılı savunma yapabilen isimle de tam saha baskı geldi. Ama önce Papaloukas'ın son saniyedeki zor atışı, ardından Kleiza'nın aynı şekilde üçlüğü skoru 76-68 yaptı ve bitime 4 dakika kala büyük avantajı Olympiakos'a getirdi. Childress'ın basket faulüyle de skor 80-70'e geldi ve Panathinaikos'un umutları tükendi. Kalan süre de karşılıklı basketlerle sona erdi ve büyük derbiyi Olympiakos 87-76 kazandı.

Panathinaikos bugün hiç beklemediğim kadar kötü savunma yaptı ve pota altında Batiste,Fotsis,Tsartsaris,Shermadini gibi hareketli uzunlarını hiç kullanamadı. Pekovic'in erken 5 faulle oyun dışı kalmasıyla da dengede olan boyalı alanı tamamen rakibine kaptırdı. Olympiakos bugün kritik anlardaki dış isabetiyle ezeli rakibinin kendisini yakalamasına hiç izin vermedi. Özellikle Papaloukas ve Kleiza'nın arka arkaya iki hücumda çok kritik atışları sokması Yoncalar'ın da direncini kırdı. İlk üç periyod sadece 2 sayı atan Kleiza son periyoda damgasını vurdu ve 11 sayı üretti. Toplamda 22 sayı bulan Olympiakos'un sayılarının yarısı da haliyle ona aitti. Papaloukas da kısa süre sahada kaldı ama sessiz sedasız 20 sayı kaydetti ve öne çıkan Childress'ı bile geçerek maçın en skoreri oldu. Bu adamı alıp 35 dakika ortalama ile oynatacak herhangi bir kulübe ömür boyu dua etmeye hazırım. Ailevi sıkıntıları sebebiyle mental sıkıntı yaşaması beklenen Childress da 19 sayı attı. Büyük maçlarda öne çıkmaması ile eleştiriliyordu ama belki de yeni sezonun en önemli maçındaki performansıyla takımını sırtladı. Panathinaikos'ta bugün en fazla süre alan Spanoulis-Diamantidis-Nicholas üçlüsü 49 sayıya imza attı. Belki de Obradovic gibi bir hocanın asla tekrarlamayacağı bir tabloya şahit olduk. Diamantidis 36,Spanoulis 34 ve Nicholas 30 dakika sahada kaldı. Shermadini hiç oyuna girmedi,Golemac da 12 saniye oynadı. Obradovic rotasyonları her zaman çok dengelidir ama bugün Olympiakos'un istikrarlı hücum performansı onu da çaresiz bıraktı. Büyük maçlar büyük oyuncularla kazanılır diye düşünerek kadroyla fazla oynamadı ama büyük oyuncular bugün kırmızı beyaz forma altındaydı. Panathinaikos bu sezon oynadığı ikinci ciddi maçta da mağlup oldu ve Olympiakos hem futbolda,hem de basketbolda derbileri kazanarak tam bir zafer günü yaşattı. Obradovic de maça Spanoulis ve Pekovic'i kenarda başlatarak neyi amaçladığını bugün yatmadan bir daha düşünsün. Hem maçın başında kontrolü rakibine kaptırdı,hem de Pekovic'i oyuna bir türlü adapte edemeyerek oyundan kopardı. Pekovic belki de kariyerinde yaşamadığı bir şeyi yaşayarak 15 dakikada 5 faulle dışarı çıktı.


14 yorum:

scugnizzi dedi ki...

macijauskas ne durumda? adam yıllardır oynamıyor ne zaman baksam milli maçlarda, önemli avrupa maçlarında falan...

jasikevicius da oynamamış yanlış bakmadıysam.. ne oldu bu adamlara? :)

maliano dedi ki...

Jasikevicius sakat. Macijauskas'ın sözleşmesi de mahkeme kararıyla tazminatsız feshedildi ve Olympiakos ile bağları tamamen koptu. Lieutuvos Rytas kadroya katmak için ikna etmeye çalışıyor. Şu anda boşta.

Adsız dedi ki...

Hocam site gayet guzel gidiyor, ellerine saglik. Insallah ulkemizin caliskan(!) altyapi koclari bu siteyi kesfetmislerdir de yukledigin maclari arsivlerine katmislardir.

Bir de sorum olacak. Mac istatistigini hangi siteden temin ettin? Yunan liginin sitesi www.esake.gr 'de bulamamistim ben.

maliano dedi ki...

Teşekkür ederim..Ben elimden geldiğince koçlara maçları ulaştırıyorum,inşallah bir faydası oluyordur..

http://www.galanissportsdata.com/default.htm

Bilgiler bu siteye ait..Maç esnasında canlı yayın da yapıyorlar..

scugnizzi dedi ki...

teşekkür ederim bilgiler için. :) giricek'i gönderip alsak bari onu? :)

maliano dedi ki...

Rıdvan tekrar sahalara dönse bundan daha az riskli olur :)

scugnizzi dedi ki...

sen tabii daha yakından ilgileniyorsundur da, giricek'in de 1.5 sezondur yaptığı bir şey yok. toplasan 1 yıl hiç oynamamıştır...

maliano dedi ki...

Yok estağfurullah hepimiz takip ediyoruz fazlasıyla. Giricek zaten felaket,Macas tam kıyamet olur o ayrı :) Hem kontrat bedeli çok yüksek,hem de her an sakatlanma riski var o açıdan söyledim. Bana kalsa yarın sabah Giricek'i yollarım.

dejavu dedi ki...

Pana için yıkım bir gün oldu hem futbolda hem basketbolda, ikide sıfır. :)

Dün babasını kaybeden Childress'ın oyunu ve Kleiza'nın iki dip köşeden yolladığı kritik üçlükler belirledi sonucu. Tabii bir de Pana'nın bu kez savunma yapmıyor oluşu. Childress'a gerçekten çok şaşırdım ama..

ako dedi ki...

Maliano siteni çok beğeniyorum. dünkü canlı yayın için de teşekkürler.

Maçın fotoları temsili olmuş sanki:)

maliano dedi ki...

Teşekkürler..Yorumu maçtan hemen sonra koyduğum için fotolar eski tabi :) Hemen yenileyeyim sağol hatırlattığın için..

merhaba dedi ki...

merhaba. bir soru soracağım. bu maçı canlı olarak nereden izleyebildiniz? zalgiris-rytas maçı da bu soruya dahil. bende uydu yok. ama internetten takip edebilirim sanırım. takıla takıla bile olsa buna değer.

maliano dedi ki...

Blogca maçı SKAI TV'den izledik, kocaman yayın linki vardı blogun tepesinde :)

merhaba dedi ki...

teşekkürler :) kısmet, kaçırmışım, bir dahaki sefere :) yeniden teşekkürler, bu mesajı yayınlamayabilirsin. :)

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...