Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

26 Kasım 2009 Perşembe

Efes Pilsen : 77 - Orleans : 64 Maç Yorumu

Efes Pilsen B Grubu'nun en güçsüz takımı Orleans'ı Ayhan Şahenk'te ağırladı. Maç başlamadan önce Efes Pilsen grupta 1-3,Orleans 0-4 durumundaydı. Maç öncesi Rakocevic'in domuz gribi sebebiyle sahada yer almayacak denmesine rağmen oynaması ve Roksan Kunter'in Fransızcasını konuşturup Herve'yle röportaj yapması dikkat çekiciydi. Türkiye'de maç öncesi yayınlarda görevli arkadaşlar İngilizce'yi daha doğru dürüst konuşup çeviremezken Roksan Kunter'in Fransa deneyimleriyle yaptığı röportaj çok hoştu ve sanırım ilk oldu. Haftaya da Kurtinaitis'le Litvanyaca bir röportaj bekliyorum :) 240 nabzını da en azından ilk etapta 150'ye düşürebilirse herşey çok daha güzel olacak.

Efes Pilsen maça Kerem-Sinan-Thornton-Kaya-Kasun beşiyle çıktı. Avrupa'da çok çok az süre alan Sinan'ın ilk 5 başlaması oldukça sürpriz oldu. İlk hücumlarda Efes Pilsen Kaya ve Kasun'u kullanmaya çalıştı ama bunda pek başarılı olamadı. Orleans da tepedeki boşluğu rahat kullanarak Banks'le içerden dışardan kolay sayılar üretti. Bu dakikalarda Thornton devreye girerek hücumdaki sıkıntıyı sona erdirdi. Kasun'a yaptığı iki güzel asistle de 5. dakikayı en azından 8-10 geride geçirmemizi sağladı. Orleans'da ilk dikkat çeken Kasun'a top aldığı anda yapılan ikili sıkıştırmaydı. Kasun'a mümkün olduğunca top aldırmamaya ve içerdeki dezavantajlarından faydalandırmamaya çalıştılar ama bunda pek başarılı oldukları söylenemez. Televizyon molasından sonra toparlanan Efes Pilsen Sinan'ın üçlüğüyle de 3:30 kala ilk kez 13-10 ile öne geçti. Kaya-Kasun ikilisinin müthiş alleyhoop'uyla da Orleans'a ilk molasını aldırdı. Bu dönemde Sinan'ın müthiş savunması da çok etkiliydi. Moladan sonra da Kaya-Nachbar değişikliği,başka bir deyişle Efes Pilsen klişesi sahadaydı. Thornton'un asisti,Nachbar'ın üçlüğüyle de Efes Pilsen çeyreği 20-14 önde kapattı. Efes Pilsen'in son 5 dakikada 12-4 lük seri gerçekleştirdiğini de ekleyelim. Ayrıca bu çeyreği Efes Pilsen faul yapmadan tamamladı.

Efes Pilsen ikinci çeyreğe Rakocevic,Smith ve Santiago'yu alarak başladı. Orleans ikinci çeyreğe kötü hücumlar ve top kayıplarıyla başlayınca Smith'in üçlüğüyle skor bir anda 27-17'ye geldi ve maçtaki en büyük fark oluştu. 7:14 kala da Herve'nin molası geldi. Mola sonrası Smith,Ender ve Nachbar'ın üçlükleri 5:30 kala skoru 36-19 yapınca Orleans da maça erkenden havlu attı. Çeyreğin kalan bölümünde Orleans pota altında Santiago'nun üzerine giderek sayı ararı ve bunda da başarılı oldu. Hatta Santiago bir pozisyon üçlük çizgisinin dışına kadar çıkıp Nichols'a faul yapınca gereksiz sayılara mal oldu ve Ergin Ataman da Santiago-Nachbar ikilisini çıkarıp Kaya-Thornton ikilisini sahaya sürdü. Efes Pilsen 4 dakika boyunca gereksiz şutlarla oyun disiplininin dışına çıkınca da toparlayıcı Sinan oyuna 1 dakika kala dahil oldu. Devreye de Orleans'ın 10-0 lık serisiyle 40-29 Efes Pilsen üstünlüğüyle girildi.

İlk devrede Efes Pilsen adına dikkat çeken notlar 8 oyuncunun sayı bulması,toplamda sadece 4 faul yapmaları ve 12 asiste imza atmalarıydı. Orleans da ilk yarıyı 11 top kaybıyla tamamladı.

Efes Pilsen ikinci yarıda sahaya,maça başladığı beşten sadece Sinan-Smith değişikliğiyle çıktı. Hücumlardan boş dönünce ilk iki dakikada 5-0 lık seri yemekten de kurtulamadı ve skor 40-34'e geldi. Yanlışını farkeden Efes Pilsen pota altından yüklenmeye başlayınca skor bulmaya başladı ve maçı tekrar 15 sayı farka 49-34'e getirdi. Efes Pilsen daha sonra tekrar hücumda zorlanmaya ve kolay top kayıpları yapmaya başlayınca başroldeki Smith yerini Sinan'a bıraktı. Çeyrek de karşılıklı basketlerle 58-44 sona erdi. Efes Pilsen'in bu periyodun büyük bölümünde iyi savunma yaptığını söyleyebilirim.

Son çeyrek de Eurolig havasından uzakta çok rahat geçti. Efes Pilsen'de fazla forma şansı bulamayan Ermal son çeyrek uzun bir süre sahada kaldı ve Thornton'un katkılarıyla sayılar üretti. Maç da iki takımın karşılıklı üç sayılık basketleriyle 77-64 sona erdi.

Efes Pilsen'in mutlak kazanması gerekiyordu ve çok rahat oynayarak kazandı. Kendini hiç sıkmadı. İstediği zaman tempoyu yükseltip,istediği zaman düşürdü. Diğer maçlara göre daha derli toplu gözükseler de hücumda zaman zaman başlarına buyruk atışlar yaptılar ve kontrolü kaybettiler. Thornton düşük yüzdeyle oynadı ama 5 ribaund ve 7 asistle önemli katkı yaptı. Efes Pilsen'de 10 oyuncu sayı buldu ama maça bir türlü ısınamayan Shumpert ve fazla top kullanmayan Kerem sayı bulamadı. Bu galibiyet zaten beklenen bir sonuçtu ama şimdi çok kritik bir süreç başlıyor. İlk maç içeride Lietuvos Rytas'la. Efes Pilsen'in ilk maçın dezavantajını kapatıp ikili averajla rakibini altına alması gerekiyor. Detaylı istatistikler burada.

EFES PİLSEN (77): Mario Kasun 8 (6 ribaund- 1 asist), Charles Smith 8 (2 ribaund), Igor Rakocevic 9 (6 asist), Preston Shumpert (2 ribaund- 1 asist), Kerem Tunçeri (2 asist), Bootsy Thornton 8 (5 ribaund- 7 asist), Kaya Peker 7 (3 ribaund- 1 asist), Bostjan Nachbar 12 (3 ribaund), Ermal Kurtoğlu 4 (3 ribaund), Daniel Santiago 6 (5 ribaund- 1 asist), Sinan Güler 8 (3 ribaund- 2 asist), Ender Arslan 7 (1 ribaund- 2 asist)

ENTENTE ORLEANAİSE (64): Cedrick Banks 12 (3 ribaund- 1 asist), Ryvon Covile 8 (3 ribaund), William Herve 5 (1 ribaund), Justin Doellman 9 (6 ribaund), Johwe Casseus, Aldo Curti 3 (1 ribaund- 4 asist), Austin Nichols 16 (3 ribaund), Ludovic Vaty 4 (6 ribaund), Adrien Moerman 2 (2 ribaund), Anthony Dobbins 2 (4 ribaund), Elio Sadiku 3

2 yorum:

Atakan dedi ki...

efes pilsen ayhan şahenk'te lakers'i bile yener :P

ps. nico.

Dr Hasan Batuk dedi ki...

şu anda barcelona siena maçını seyrettim. Sonra efes pilseni ve harcadığı paralara karşı oynadığı oyunu düşündüm. Bu takımda kesinlikle koçluk sorunu var..

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...