Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

18 Eylül 2011 Pazar

Rusya: 72 - Makedonya: 68 (Bronz Madalya Rusya'nın Oldu)

Yukarıdaki resim aslında maçın özeti gibi... Makedonya'nın gizli lideri ve itekleyicisi konumundaki Pero Antic ile Khryapa'nın sakatlığında takımın açık lideri Kirilenko maçın kaderini çizdiler. Ve aynı resimdeki gibi Antic flu, Kirilenko net bir oyun ortaya koyunca Rusya, Makedonya'yı 72-68 yenerek bronz madalyanın sahibi oldu.

Sakatlığı sürdüğü için maçta oynatılmayan Khryapa'nın Rusya hücumu için ne kadar önemli olduğu bu maçta ortaya çıktı. Ponkrashov - Bykov - Kirilenko - Vorontsevich - Mozgov beşi ilk 5 dakikada skor üretemedi ama yine normal savunma performanslarını sahaya koydukları için skorbordda büyük problem yaşanmadı. Ama durumun vehametini erken sezen David Blatt Monya ve Fridzon ile oyuna müdahale ederek iki şutörle dengeleri lehine çevirmeyi başardı. 10-0 lık seri yakaladı Rusya ve maça ağırlığını koydu. Bu dönemde de esas sıkıntıyı çeken Makedonya'ydı. Dışardan felaket şut atan Makedonlar sadece McCalebb'in direnişiyle ayakta kalmayı ve maçtan kopmamayı başardılar. Mozgov'un pota altındaki üstünlüğünü kırabilecek tek isim olan Samardziski'nin ikinci periyodun başında üç faule ulaşması ve kenara gelmesi oyunda dengeleyi yakalan Makedonya'nın bir kez daha kırılmasına sebep oldu. Ama sahneye yine McCalebb çıktı. Son 6 dakikada ürettikleri 9 sayının 7'sinde imzası vardı.

Rusya büyük ribaund üstünlüğüne ve Makedonya'nın berbat dış şut yüzdesine rağmen devreyi sadece 6 sayı önde, 36-30 kapatabildi. Bunun da tek sebebi hücumda istedikleri düzeni bir türlü yakalayamamaları ve en az Makedonya kadar etkisiz hücum etmeleriydi. Khryapa'nın yokluğu maçın ilk yarıda bitmemesinin tek sebebiydi belki de.

Her iki takım da çok faul kazandı ve sayılarının büyük bir kısmını serbest atışlardan buldu. 22 Makedonya hanesinde, 19 da Rusya hanesinde serbest atış sayısı var bu gece. İkinci yarı Makedonya'nın maçta kalabilmesi için gereken katkı da geldi. Antic bir türlü atamadığı üçlüğü attıktan sonra takım öyle bir ateşlendi ki iki üçlüğü airball olan, bir tanesi de panyaya çarpan Chekovski bile devreye girdi ve ibre Makedonya'ya döndü. Hücum ribaundlarındaki üstünlüğünü de yavaş yavaş kaybeden Rusya gruptaki maçın bir benzerini sahaya koydu ve yardım fişeğini ateşledi. Ilievski ile uzun süre sonra tekrar öne geçen Makedonya moral olarak da zirveye çıktı. Ama son çeyrek de faulleri 4'leyen Kirilenko ve Vorontsevich sahnedeydi. Makedonya'nın faullerden bulduğu sayılara karşılık verdiler ve son topu kullanamayan Makedonya Rusya'ya teslim oldu.


Makedonya için tablo aynıydı. Ilievski 38 dakika, McCalebb 36 dakika ve Antic de 39 dakika sahada kaldı. Diğer oyunculardan hiçbir katkı alamadılar. Hatta maçın ilk yarısında Antic'den de hiç katkı alamadılar. Buna ve büyük ribaund dezavantajlarına rağmen oyunda kalmayı başardılar. Müthiş geçirdikleri turnuvayı, kendilerine yakışır şekilde bitirdiler. Özellikle McCalebb için unutulmaz bir organizasyon oldu.

Rusya bu turnuvada en çok alkışı hakeden takımlardan biri. David Blatt'a hiç değinmiyorum bile. Her molayı anlamlı kılıyor Blatt. Ama onlar da bu organizasyondan bir ders aldılarsa eğer o da oyun kurucu pozisyonundaki zaaflarını bir an önce gidermeleri gerektiğiydi. Kelly McCarthy belki ilerleyen turnuvalarda Fridzon ve Monya'nın istikrarlı olarak gideremediği şut problemini çözebilir ama JR Holden'ın yokluğu Shved ve Ponkrashov kademe atlayamadığı sürece daha çok aranır. Mükemmel savunma yaptılar, tüm takımlara savunma dersi verdiler. Üstelik Khryapa ve Kirilenko ile de zekanın zirvesi nasıl olur gösterdiler. Bronz madalyayı da sonuna kadar hakettiler.

Birkaç not da maçın en kritik ve en heyecanlı anlarında La Liga'dan Atletico Madrid - Santander maçını sırf Arda Turan için yayına sokan NTV Spor'a söylemek lazım. Az maç yayınlasalar da güzel bir turnuva geçirdiler. Özellikle Murat Murathanoğlu'nun anlatımları ve Sine Büyüka'nın röportajları dikkat çekiciydi ama son yaptıklarıyla bir çuval inciri berbat ettiler. Sanki haftada 1000 kere La Liga özetleri yayınlamıyorlarmış gibi 10-15 dakikalık futbol görüntüsü için bronz madalya maçına limon sıktılar. Acaba bir şeyler düzelecek mi diye hep umut ederken Ntvspor kolay kolay değişmeyeceğinin sinyalini veriyor dışarıya. Basketbolseverler olarak 3 sene boyunca Eurolig yayın haklarını almalarından endişe etmiyor değiliz şu tabloyu gördükten sonra.

Maçın detaylı istatistikleri burada.

2 yorum:

HotSauce21 dedi ki...

Gerek turnuvayı şifreli yayınlamaları, gerek minimum maç yayını yapmaları, gerekse son bahsettiğin çift görüntü olayından dolayı Ntvspor küfürlerin een ağırlarını haketmektedir. Yönetenleri ve bu işte parmağı olan herkese yazıklar olsun!

Ozan Kartal Kaya dedi ki...

ntvspor'dan bir cacık olmaz. sine büyüka, ismail şenol ve caner eler'in yaptığı eurobasket programını(yeniden başlamasını iple çekiyorum, şahane program, hastasıyız:))) çok sıradan bir laliga maçı(mallorca-sevilla tarzı bi maçtı tam hatırlamıyorum ne maçı olduğunu), ve %100 futbol programının tekrarını(!!!) verdikten sonra saat 2'den sonra yayınlayan kanaldan ne bekliyorsunuz ki?

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...