Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

24 Kasım 2010 Çarşamba

Lietuvos Rytas - Fenerbahçe Ülker Maçına Doğru

Cholet maçı öncesi F4 hesapları yapılıyordu, bu takım ilk 4 maçtaki oyununu oynarsa neden olmasın deniyordu. Fenerbahçe'nin bu sene oynadığı oyun, beklentiler vs. uzun süreli bir yapılanmanın ilk meyveleri, bunu unutmamak gerek. Bu takım liderlik karakterini göstermek isteyecektir, ancak bu daha önceki senelerde test edilmedi. Cholet maçı sonrası bu mağlubiyet telafi edilebilir demiştik, işte telafi maçına geldik.

Öncelikle, Bajramovic'in sakat olup oynamadığını düşünürsek Rytas pota altı inanılmaz yumuşak. Vidmar'ı kaybeden Fenerbahçe Ülker geride kalan 4 oyuncusuyla burayı kontrol altına almakta zorlanmayacak. Yetenekli Valanciunas bu seviyelere ve bu sertliğe henüz hazır değil, Nalga ise bir tehdit olmayacaktır. Milko Bjelica ise hücumda en tehlikeli uzun olarak göze çarpsa da, Kaya ve Lavrinovic kendi standartlarında savunma yaparlarsa Bjelica'ya üstünlük sağlayacaktır.

Takımın güçlü yanı kısaları. El Amin ve Sarunas Jasikevicius sonrası, net bir hücum düzenine sahip olmayan Rytas'da El Amin, Gecevicius ve Saras'tan 2'si sahada olduğunda net bir şekilde top paylaşım sorunu yaşanıyor. El Amin istikrarsız, Gecevicius formsuz, Saras ise fizik olarak hazır değil. Ömer Onan, Kinsey, Tomas kesinlikle savunmada üstünlük kuracaktır. Ancak, Fenerbahçe Ülker'in savunmada zayıf karnı Roko Ukic olacak. Ukic NBA'de fizikli guardlara karşı çok zorlanıyordu. Avrupa parkelerinde değişen bir şey olmadı. Ukic'i savunmada El Amin'le eşleştirmemek en doğrusu olacaktır. Kısa forvet pozisyonundaki 2 isim, Jomantas ve Newley bu maça kadar Rytas açısından istenen seviyelere gelemediler. Jomantas çok formsuzken, bahsettiğimiz top paylaşımı Newley'i çok olumsuz etkiliyor. Newley parkede çok mutsuz görünüyor. Cibona maçında tavan yapmış Rytas'da belki de kötü oynayan nadir isimdi Newley. Top eline geldiği zaman düşünmeden, tereddüt etmeden şutları gönderdi ve Euroleague'de takımının çizgi gerisinden en başarılı ismi Newley. Yine de şu an için sağlıklı bir oyun oynamıyor.

Fenerbahçe'nin savunmada ve hücumda yapması gereken bir kaç noktanın altını çizelim şimdi. İçeri penetre eden oyunculara karşı çaresiz kalabiliyorlar. Bu konuda Fenerbahçe'nin en önemli silahı Ukic'in El Amin karşısında fiziksel olarak zorlanacağını söyleyebiliriz. El Amin savunmayı ne kadar düşünecektir bu önemli bir soru. Bunun cevabını parkede alacağız. Ancak, Tomas, Kinsey ve Preldzic'in çizgi gerisinden şut atmak yerine sık sık içeri girmesi olumlu olacaktır. Ayrıca, topu dolaştırıp, şut atmayı tercih eden Barcelona, Rytas karşısında ilk çeyrekte zorlanmıştı. Sonrasında Perovic'i alçak postta birebir bırakarak oradan çok sayı çıkarmayı başardılar. Oğuz Savaş'ın bu açıdan önemli bir silah olacağını söyleyebiliriz. Alan savunması yapıp, içeri odaklandıkları zaman Fenerbahçe'nin pasör uzunlara, Mirsad ve Lavrinovic'e dönerek, dışarıdan ve orta mesafeden Rytas'ın canını yakabilir. Ayrıca, Valanciunas ve Bjelica'nın savunmaları Fenerbahçe uzunlarını durdurmaya yetmeyecektir. Burada tek silahları faul yapmak. Kaya Peker hariç bu konuda sorun yaşayacağımız söylenemez. Pivot rotasyonlarının dar ve kalitesiz olması bu konuda onları maçın genelinde ve en çok son çeyrekte zorlayacaktır. Diğer bir nokta ise, Rytas uzunlarının çok kötü pasör olması ve birebirde bitiriciliklerinin kötü olması. Cibona maçı istatistiklerine bakarak bir yorum yapmayın, zira çok yanıltıcı olacaktır. Tomas, Kinsey, Ömer ve Preldzic'le sık sık yardım savunmasına dikkat ederek Rytas'ı sürekli top kaybına zorlayabiliriz. Rytas'ın top kayıplarının önemli bir kısmı bu şekilde geliyor.

Fenerbahçe bir kez daha liderlik karakterini göstermek ve Cholet maçının telafisini yapmak üzere korkutucu Siemens Arena'ya gidiyor. Sarunas Jasikevicius maç öncesi "Onlar birarada oynuyor, iyi bir koça ve iyi bir kadroya sahipler. Onlar çeyrek finalin en önemli adaylarından biri. Belki Final Four'a bile kalabilirler." dedi. Biz de inanmak ve bu durumu sahada görmek istiyoruz.

0 yorum:

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...