Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

4 Aralık 2010 Cumartesi

Cibona'nın Bitmeyen Kavgası ve İlginç Kurtulma Planı

Cibona'yı ve düştüğü iflas ihtimalinden sonra oluşan tabloyu özetleyecek iki kelime var; savaş ve çırpınış. Resimdeki Zagreb Belediye Başkanı Milan Bandic. Savaşın cephelerinden biri ve en güçlü olanı. Arkasında ekonomik ve siyasi güç var ama popülist değil, inatçı bir kişilik. Zagreb'deki siyasi dengeleri ve niyetini bilmemiz mümkün değil ancak Bandic'in çok net söylediği bir şey var: "Ben bu koltuktayken, sorumlular hesap verene kadar Cibona'ya tek kuruş yardım yapılmayacak." Futbola çok para ayrılıyor, basketbola çok az ayrılıyor kavgasının tam da ortasında söylüyor bu sözleri. Tek bir isteği var o da Cibona Zagreb'i bu borç batağına sürükleyenlerin hesap vermesi. Başkanın istifa etmesinin yeterli olmadığını, bütün sorumluların görevi bırakıp, son yıllardaki hesapların açılarak kontrol edilmesini ve Cibona ile gönül bağı bulunmayan profesyonel bir ekibin yönetimi devralması gerektiğini her fırsatta dile getiriyor. Bazı belgelere ulaşamadıklarını ve yolsuzlukların izlerinin yok edildiğini idda ediyor. Cibona yönetimi ise para bulmak için uğraşıyor. Zaten savaştıkları bir diğer konu da borcun miktarı. Milan Bandic tüm yapılan harcamalar hesaplanınca kulübün borcunun 120 milyon kuna (16.1 milyon euro) olduğunu, yazılan 60 milyon kuna (8 milyon euroluk) rakamının gerçeği yansıtmadığını iddia ediyor. Cibona Sportif Direktörü Mihovil Nakic ise "bildiğim kadarıyla 11 milyon euro" diyor. Malum Türkiye kadar zengin(!) bir ülke değiller. Siyasiler çat diye çıkarıp ortaya 20 milyon dolar koyamıyorlar. Hal böyle olunca da kulüp adım adım çöküşe doğru gidiyor.

Kriz ortamında kimse çıkıp da karşılıksız 10 milyon euro borcu silmez. Bu yüzden sponsor bulma ihtimalleri neredeyse yok gibi. Zaten Cibona'nın güzel zamanlarının olduğu son 6 yılda da sponsorları yoktu. Bu şartlarda nasıl olsun ki. Ya devlet kurtaracak kulübü ya da gönüllüler. Bir çalışma başlatılmış. Adresi http://www.zaspascibone.com/



Çeşitli planlarla Cibona'yı kurtarma çalışması içindeler. Herkesi uyandırıp bu çalışmanın içine çekmeye çalışıyorlar. En ilginç projeleri ise "Umut Mozaiği" . Veya muhtemelen anılacak adıyla "Petrovic Duvarı". Belediye Meclisi Cibona için toplandığı gün onlar da binanın dışında projelerini anlattılar. Buna göre Cibona Tower'ın arkasındaki tren yoluna paralel boş alan Cibona'ya tahsis edilecek ve oraya 200 metre boyunda, 3 metre eninde bir duvar yapılacak. 1x1 cmlik 6 milyon parçadan oluşacak duvar dünya üzerinde herkesin alabileceği şekilde satılacak. Her bir parçanın değeri yaklaşık 1,5 euro olacak ve bir kişi en fazla 20 parça satın alabilecek. Aldığı parçaların üzerine de istediğini yazdırabilecek. En değerli bölüm ise duvarın ortasında Petrovic kabartmasının olduğu bölüm olacak. Tabi fiyatı da diğer parçalardan farklı olacak. Hedef 60 milyon kuna (8 milyon euro). Duvardan parçayı online satın alacak bir New York'lunun bir gün Zagreb'e gelerek duvarı ziyaret edeceğini, bunun turizm yönünden de önemli bir yapı olacağını iddia ediyorlar. Gerçekleşir mi bilinmez. Şu an için en önemli ama hiç gözönünde olmayan gerçek Cibona'nın eski bir oyuncusuna ödemesi gereken cezanın süresinin 30 Kasım'da dolmuş olduğu ve tek kuruş ödenmediği. FIBA Cibona'yı Avrupa kupalarından men edebilir. O zaman da Petrovic Duvarı ağlama duvarı olur işte.


(Tahsis edilmesini istedikleri alan)


(İnşa etmek istedikleri duvar)

2 yorum:

knipeos dedi ki...

mevzunun bir detayı da şöyle; belediye cibona zagreb'in sahip olduğu bazı mal ve mülklerin zamanında haksız yere peşkeş çekildiğini, cibona'nın bunları satmaya hakkı olmadığını söylüyor.
oysa cibona'nın elindeki gayrimenkuller (bu gayrimenkullere drazen petrovic basketball hall da dahil) borçlarını kapatmaya yetecek kadar değerli... fakat belediye cibona'ya her anlamda baskı kurmuş durumda. gayrimenkullerin üzerindeki durumdan ötürü satış yapmaları mümkün değil. çünkü yasaklılar.

yanılmıyorsam geçen hafta antreman sahasının elektriği de gitmiş :)
cibonalılar baya tepkili mevzuya... belediyenin konuyu çözmek istediğine inanmıyorlar.

öte yandan işin belediye yönü de var. ortada peşkeş varsa, ya da kulüp içinde yapılan yolsuzluklar varsa... bizim alışkın olmadığımız bir tablo izliyoruz demektir. cibona bir türk takımı olsa belediye muhtemelen "hallederiz" derdi.

tekrar belirtiyorum. cibona baya bir emlak sahibi... buna alışveriş merkezlerinde hak, mağazalar. cibona binası, stadyum vs. vs. çeşitli yerler dahil.

hakancelep dedi ki...

@batuhan
E belediye doğrudan bu duruma tepkili bence. "40 tane malı mülkü bağışladık, ayakta durun, kimseye bağlı kalmayaın, sistem devam etsin diye, bu borcu ne zaman yaptınız" a benzer bir tepkisi var bld. bşk. bandic'in. partizan kapı gibi sağlamken, kızılyıldız, cibona, olimpija'nın durumları hakikaten can sıkıcı.

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...