Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

3 Mayıs 2010 Pazartesi

Giannakis Röportajı (Euroleague)

Eurolig resmi sitesinden röportajlar devam ediyor. Sıradaki isim Olympiakos koçu Panagiotis Giannakis. Geçen sene Obradovic tarafından her dalda tokatlanan Giannakis için bu Final Four büyük önem taşıyor. Kesinlikle küçümsenmemesi gerekse de diğer rakiplere oranlara en zayıf takımla, Partizan'la eşleştiler. Aşama kaydettik diyebilmesi için en azından finale çıkması gerekiyor. Çünkü bu sene Partizan'a elenmek geçen sene Panathinaikos'a elendikleri dönemden daha büyük bir etki yapabilir. Röportajın orjinali burada. Çevirisini de yaptım ama sıkıntıdan Zico'nun tercümanı gibi katkılar yapmış olabilirim. Maksat imkanı olmayan arkadaşların okuması.

Merhaba koç. Geçen seneki Olympiakos ve şu anki Olympiakos arasında aynı durumda(F4'ü kastederek) ne fark var?

Oyunumuzu geliştirdik, zor zamanlarda oynamak için daha fazla tecrübe kazandık ve şu anda takım hızımız daha iyi durumda.

Zirveye ulaşmak için takım oluşturmak ve orada uzun yıllar kalmaktan daha önce bahsetmiştiniz. Bu oluşum sürecinde Final Four hangi basamak olacak?

Bu tip bir baskı altında nasıl tepki vereceğinizi görmenin her zaman motivasyon olduğunu düşünüyorum. Benim için bu tip durumlarda nasıl tepki vereceğiniz karakterinizin ve yeteneklerinizin büyük bir sınavıdır. Aynı zamanda bu tip detayları geleceğiniz için biriktirmek zorundasınız. Bence bu Final Four takımımın gelişiminin devamıdır. Hep şu açıdan bakıyorum: Muhteşem iki başkanı ve inanılmaz taraftarları olan büyük bir kulübe sahibiz. Her geçen gün öğrenmek ve daha iyisini yapmak zorundayız.

Takımınız geçen sezon tek bir basketle Final Four yarı finalinde kaybederken neler öğrendi?

Bence savunmamızla daha güçlü nasıl oluruz, bunu öğrendik. Ayrıca rakibin zayıf yönlerini daha iyi görebilmek için biraz daha sabırlı olmamız gerektiğini gördük.

Bu sene yeni gelenlerin arasında Linas Kleiza Eurolig'deki en dominant oyunculardan biri oldu. Bu Final Four'da, Kleiza Olympiakos için fark yaratan olabilir mi?

Takımım hakkında söylenecek birçok şey şey olduğunu düşünüyorum,ama evet, Linas onun büyük bir parçası. Ama bu gelişime herkes birşeyler katıyor, herkes. Eğer takımıma dikkatli bakarsanız, sahadaki her pozisyonda farklılıklar görebilirsiniz. Başarılı olmak için herşeyi geliştirmelisiniz ve takımımdaki en iyi şey, biz bunu başardık. Herkes bu gelişime birşeyler kattı.

Bu sene yükselen bir diğer oyuncu da Milos Teodosic. Sizin bir oyun kurucu olarak tecrübeniz ona ne kadar yardımcı oldu?

Söylediğim gibi bütün oyuncular gelişme gösterdi ve o da. Bu bazen sabır meselesidir. Özellikle şampiyonluk maçlarında bu en önemlisidir.

Herkes ikinci sezonunda Josh Childress'ın Avrupa basketbolunu daha iyi anladığını söylüyor. Hangi tarzda daha etkili?

Oyunu daha iyi okuyabiliyor. Hızını kontrol edebiliyor. Önceki gibi hep aynı hızda hareket etmiyor. Oyunun hızını nasıl değiştireceğini biliyor, bu yüzden yeteneğini çok daha kontrollü kullanıyor. Artık eskisi kadar hızlı ve yüksekte değil. Daha kontrollü hareket ediyor.

Tek Eurolig şampiyonluğunuzu Paris'te Panathinaikos oyuncusuyken kazanmıştınız. Tekrar oraya gidip,koç olarak kazanmaya çalışmak ne kadar özel olacak?

Bildiğiniz gibi bir Yunan kulübü için ilk Avrupa şampiyonluğuydu. Bu yüzden benim kariyerim için muhteşem bir son oldu. Final Four oynadığınızda herkes tepede bitirmek ister. Herkesi kastediyorum, oraya sürpriz olarak gelmiş takım bile. Bu yüzden takımımın iyi ve sert basketbol oynadığını görmek istiyorum. Bunu yaparsak anılarımızı hakedebiliriz.

Olympiakos yarı finalde Partizan'la karşılaşacak. Normal sezonda iki takım da birbirini mağlup etmişti. Bunun, yarı finale daha iyi hazırlanmanız anlamında katkısı olur mu?

Partizanla oynamamız benim için bir değişiklik yaratmayacaktır, fakat bahsettiğin sebepten ötürü belli konularda daha iyi olmamız gerekiyor. Halihazırda daha önce oynadığın bir rakiple karşılaşmışsan, bu sefer daha akıllı oynaman ve daha iyi bir şeyler ortaya koyman gerekir. Bu başarının önemli bir parçasıdır: Sana bir problem sunulur ve bunu çözmen gerekir. Hayatının her aşamasında, "..ister bir takım olarak, ya da bireysel olarak, karşına çıkan problem aynı zamanda aslında onu geliştirmen ve ilerletmen için bir olanaktır."

Panathinakos ve Maccabi'nin tecrübe ettiği üzere, Partizan'ı küçümsemek tehlikeli. Oyuncularınızın bu tehlikeli düşünceden kurtulmasını nasıl sağlıyorsunuz?

Olympiakos'ta geçirdiğim yıllar boyunca ve şimdiye kadar koçluk yaptığım bütün oyunculara hep aynı şeyi söyledim. Avrupa'da basketbolcular inanılmaz bir hızla kendilerini geliştirirler. Seninle maç yapsaydık ve sen, benim rahat bir şekilde şut atmama müsaade etseydin, müthiş bir oyuncu olsan bile muhtemelen maçı kaybederdin. Karşındaki rakibe saygı duymak zorundasın. Ona yakın durmak ve kolay atış şansı vermemek zorundasın. Ve oyununu kesmek, seni durdurmak için elinden gelen herşeyi yapacağını bilmen lazım. Rakip, hızlı ayaklara sahip değilse bile bu sefer aklını karıştırmaya yeltenecektir. Eğer kontrolünü kaybedersen, oyuna tutunma şansını da kaybedebilirsin. Herkesin, bu tarz şeyleri anlamasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu neden bazen yüksek bazen de düşük bir performansla oynadığımızın sebebidir. Oyuncularımıza, "rakibinize ve yeteneğine saygı duymayı öğrenmezseniz, kaybedebilirsiniz"'i öğretmeye çalışıyoruz.

Partizan koçu Dusko Vujoseviçle 1988 Final Four'u dayanan bir karşılaşmanız da var. Siz o zaman oyuncuydunuz, o da genç bir koç.
O dönemle ilgili olarak ona dair ne hatırlıyorsunuz?

Partizan geçmişte oldukça iyi, kuvvetli bir takımdı. Bizim açımızdan büyük ve güçlü bir rakipti. O dönem de, şimdi olduğu gibi büyük yetenekleri vardı. Dusko'yu o büyük oyuncularla çalışırken hatırlıyorum ve ona oldukça saygı duyardım. Şimdiki gibi genç bir takımdı. Fakat şimdi, her şeyin üstesinden gelebilecek tecrübeye sahip.

Olympiakos'un koçu olarak, Euroleague kupasını kaldırmak sizin için ne ifade ederdi?

En iyi rakiplerle karşılaşmak ve onlardan daha iyi olmak Olimpiakos'un daimi amacı olmuştur. Sırf kazanmış olmak için Euroleague kupasını kazanmak isteyen bir Olimpiakos kurduğumuzu düşünmüyorum. Zirveye çıkmak istiyoruz; çünkü diğerlerinden daha iyiyiz. Şu ana kadar, oldukça fazla çalıştık ve ilerleme kaydettik, daha da ilerlemek istiyoruz. Rakip takımlara büyük saygım var. Bence zirveye giden yolun anahtarı alçakgönüllü olmak, saygılı olmak ve sıkı çalışmaktan geçiyor.

1 yorum:

Çağrı dedi ki...

Resmi röportajları sevmiyorum; hep aynı politik sorular ve hep aynı politik cevaplar ...

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...