Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

31 Ağustos 2011 Çarşamba

Eurobasket 2011 Rusya İncelemesi

Dağılmadan önce S.S.C.B. ile topladığı madalyaları bugün Kızılmeydan'ı baştan başa doldurarak rahatlıkla sergileyebilecek olan Rusya 2000'li yıllarda başarısız olduğu organizasyonların ardından 2007'de İspanya'da deyim yerindeyse altın vuruşu yaptı. JR Holden'ın şutu potadan içeri girdiğinde sadece salonda bulunan binlerce İspanyol'un yüz ifadesi değil Avrupa basketbolunda da birtakım şeyler değişmişti. Yıldız "oyuncularla" dolu İspanya kendi evinde ağır favori olduğu şampiyonada takım olmayı başaran Rusya'ya boyun eğmişti. Rusya'nın hala aynı çizgide gittiğini söyleyebiliriz ama başarıların aynı paralelde devam ettiğini söylemek zor.

Geçtiğimiz sene Kirilenko'suz Türkiye'ye gelen, Khryapa'dan da sakatlığı sebebiyle faydalanamayan David Blatt yine de sahaya çıkardığı takımdan maksimum verim almayı başarmış, özellikle Yunanistan'a karşı oynadığı hesapsız oyunla büyük alkış almıştı. Bir maç sonrası içinde bulunduğum kalabalık bir gruba da Kirilenko'ya sitem ederek sakat sakat gelen Khryapa'yı övmüştü. Şimdi elinde her ikisi birden var ama bu sefer de JR Holden'sız Litvanya'ya geliyorlar. Uzun bir süredir Rusya'da o bölgeyi dert etmeyen Blatt'ın bu sene ciddi bir problemi olacak. JR Holden'ın kendine güvenen, süratli, kendi şutunu yaratabilen, el yakan anlarda sorumluluk alabilen ve ileri düzeyde olan saha görüşü özelliklerini şu an mevcut kadroda bulunan üç oyun kurucu Khvostov, Shved ve Ponkrashov güçlerini birleştirerek bile karşılayamıyor. Shved güçsüz fiziğine rağmen can yakabilen bir şutör, Ponkrashov da buna ilaveten fundementali yüksek bir oyun kurucu ama David Blatt Khvostov'dan ne bekliyor açıkçası bunu anlamış değilim. Birçok takımın aksine sahada Khryapa ve Kirilenko gibi iki lideri birden olacak olan Rusya'nın 1 numarada bu kadar yetim kalması beklentilerin bir türlü üzerine çıkmayı başaramayan Ponkrashov için de ayrı bir hayalkırıklığı olsa gerek.

Artık savunmasıyla net bir şekilde anılan Rusya için bu turnuvada sıkıntı çekmeyeceği konu hücum olabilir. Her ne kadar oyunu şekillendirecek bir lider oyun kurucusu olmasa da Rusya'nın skor üretebilecek çok silahı var Litvanya'da. Hazırlık maçlarında top paylaşımını ön plana çıkaran Kirilenko'nun sahneye çıktığında sazı eline alacağını tahmin etmek güç değil. Aynı şekilde Khryapa da sorun top kullanmak olduğunda bunu hiç düşünmeyecek önemli bir silah. Savunmada nirvanaya ulaştıktan sonra geçirdiği sakatlık onu gerilere götürse de büyülü bir havanın içinde onun da eski günlere dönmesi olası. Aynı şekilde Fridzon, Shved, Ponkrashov ve Bykov da rahat skor üretebilen, hatta günlerinde olduklarında seyir değiştirebilen isimler. Shved'in tepeden, Fridzon'un da baseline ağırlıkta olmak üzere kullandıkları öldürücü üçlükler, Ponkrashov ve Bykov'un delici özellikleri Rusya'nın hücum temelini oluşturacak. Fizik üstünlüğüne rağmen Mozgov'u nasıl ofansif bir silah sayamıyorsak, Vorontsevich de bir o kadar sürpriz skorer. İçerden ve dışardan rahat sayı bulabiliyor. Ve en önemli silahlardan biri de tecrübeli Monya.

Bu kadar ismin varlığında skor bulmak sorun olmayacak gibi gözükse de listenin büyük bir çoğunluğunun istikrar konusunda sabıkalı olması yine bizi başladığımız yere, Kirilenko'ya getiriyor. Hazırlık maçlarında çok diri gözüken Kirilenko'nun boşa geçen 3 yıldan sonra artık ülkesini sırtına alması, kendisine de soru işaretiyle bakanlara "Ben daha ölmedim" mesajı vermesi gerekiyor. 

Hazırlık maçlarında Blatt'ın ekibi hızlı hücumları etkili kullanmaya çalışan, uzunlar arasında iyi paslaşan, biraz dağınık hücum eden ama her zaman iyi savunma yapan bir görüntüdeydi. Oyun kurucular her ne kadar en büyük problem gibi gözükse de Kaun ve Zhukanenko'nun yokluğunda pota altı da ciddi problem olabilir. Mozgov'un oyun içinde kontrolünü zaman zaman kaybedip erken faul problemine girmesi Khryapa, Kirilenko ve Vorontsevich'in üzerindeki yükü ağırlaştırabilir. Üstelik hiçbiri de ne Mozgov kadar uzu, ne de onun kadar güçlü değiller. Bu yüzden Blatt'ın turnuva öncesi altına bir tabure almak suretiyle bol bol Mozgov'un kulağını çekmesi gerekiyor. 

Belki madalyaya uzanamayacak Rusya ama sürekli podyum için pusuda bekleyen, olimpiyat kovalayan takım listesinin tepesinde olacak. Günlük performansların en çok etkileyeceği takımlardan biri olmaları kuranın sağ tarafında oldukları için ilk turda canlarını pek yakmayacak ama ikinci turdan itibaren önlerindeki tek rakip istikrar olacak. Blatt'ın takımı istikrarı koruyabilirse turnuvanın can yakanlarından olacak.

Maliano

0 yorum:

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...