Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

1 Temmuz 2011 Cuma

Yunanistan'da Kriz Devam Ediyor


Ekonomik krizin etkisiyle iç savaşın eşiğine gelen Yunanistan'da basketbolun durumu da ülke ekonomisinden hallice değil. Angelopoulos kardeşlerin Olympiakos'u bırakması, Panathinaikos'un satışa çıkarılması, doping skandalı derken iyiden iyiye karışan Yunan basketbolu 2000'lerin başından bu yana süregelen yükselişinin ardından sıkıntılı bir "Fetret Devri" yaşayabilir. Her yaz sansasyonel transfer haberlerini duymaya alışık olduğumuz Yunanistan'ın iki büyük takımı, bugünlerde oyuncularını kaybetmemeye uğraşıyor. Büyük paralar karşılığı kadroya katılan Avrupa'nın önemli yıldızları bu tip durumlarda doğal olarak gemiyi de ilk terk edenler olunca, para üzerine kurulmuş sistemlerin çökmesi de zor olmuyor.

Düşman kardeşlerden Olympiakos, krizin etkilerini daha ağır biçimde hisseden taraf. Angelopoulos biraderlerin yönetimi bırakmasının sonuçları kendisini göstermeye anında başladı. Takımdan ayrılması neredeyse kesinleşen Papaloukas'a, bugün itibariyle doping skandalı sonrası serbest bırakılan Bourousis ve Galatasaray'la anlaşan Jamon Gordon eklendi. Spanoulis ve Keselj hakkında dolaşan Efes dedikoduları ile Nesterovic'in sözleşmesinin yenilenmeyeceği haberi ise Pire'de bir diğer gündem maddesi. Avrupa'nın en fazla kazanan oyuncularından olan Spanoulis'in Olympiakos'la anlaşarak serbest kalması halinde maaş taleplerini karşılayacak bir takım bulması ihtimali uzak değil. Keza potansiyelini milli takımda defalarca gösteren Keselj için de aynısı geçerli. Kadrodaki bir başka yıldız Teodosic'i kadroya katmak olanaklarını sonuna kadar zorlayan takım ise Barcelona. Rubio'nun NBA'e gitmesinden sonra 1 numara arayışına giren Katalanlar ve CSKA Sırp oyun kurucuyu ısrarla istiyor. Takımda kalacak ve ayrılacakların durumuna göre koç Dusan Ivkovic'in görevi bırakması da gündemde. Olası vedalar birkaç yıldır sezona Final Four adayı olarak giren Olympiakos'un o seviyeleri zorlayamaması anlamına gelebilir.

Panathinaikos cephesinde ise durum ezeli rakipleri kadar iç karartıcı olmasa da yine parlak değil. Takımı daha önce satışa çıkartan sahibi Giannakopoulos, son yapılan görüşmelerin ardından bir alıcı çıkana kadar kulübün başında devam etme kararı aldı. Görüşmeden çıkan diğer ve belki de daha önemli kararsa Obradovic'in takımın başında 13. sezonuna girecek olması. %30'luk bir bütçe kesintisi de tasarruf amacıyla uygulanacak önlemlerden en önemlisi. Kesinti yapılacağı haberleriyle birlikte Drew Nicholas'ın adı şimdiden dedikodulara karıştı; ancak Nicholas Twitter adresinden Siena'yla anlaştığı haberlerini yalanlamakta gecikmedi. Sözleşmesi sona eren Antonis Fotsis'in ise Barcelona'nın kıskacında olduğu ve her an imza atabileceği (hatta attığı) söyleniyor. PAO veya oyuncular cephesinden henüz bir açıklama olmasa da, net bir şekilde yapılabilecek tek  tespit, ateş olmayan yerden duman çıkmayacağı. Kulübün içinde bulunduğu durum ortadayken her an her şey olabilir.

İki büyük arasında ufak bir kıyaslama yapmadan da geçmemeli. Panathinaikos, Olympiakos'a kıyasla gelecek sezona başı daha dik bir biçimde girebilme şansına sahip. Yeşiller ezeli rakiplerine oranla daha çok yerli oyuncular üzerine kurulu ve bayrak adama sahip olma lüksünü de fazlasıyla yaşıyorlar. Olympiakos'un kadrosundaki en önemli Yunan oyuncu gibi görünen Theo Papaloukas, krizde gemiyi ilk terk eden isim olurken; Panathinaikos'ta Diamantidis ve artık yerli statüsünde sayabileceğimiz Batiste'in kaptanlık görevlerini yerine getirip takımda kalmaları olası. Fotsis, Sato ya da Nicholas'ın kaybı takım düzenine sekte vurabilecek seviyede önem taşıma potansiyeline sahip olsa da, Obradovic-Diamantidis temelleri üzerine kurulu sistem hayatta kaldığı sürece, Panathinaikos Yunanistan'da ve Euroleague'de zirveye oynayacak bir takıma sahip olacaktır. Bu tezin aynısını Olympiakos cephesinde sunmak ise mümkün değil. Sürekli değişen dengelere sahip ve sisteme dayalı bir düzenden ziyade bireysel yeteneklerin anlık parlamalarına dayalı bir takım olan Olympiakos, yıldızlarının teker teker ayrılmasıyla önlenemez bir çöküş yaşayabilir. Kendi dönemlerinde kadroyla yapboz gibi oynayıp Ivkovic'i de rahat bırakmayan Angelopoulos biraderler, aradıkları başarının gelmemesinin de etkisiyle geri çekilmekte bir an olsun tereddüt etmediler. O günlerde yenen hurmalar, Angelopoulosların artık umrunda olmasa da gelecek sezon Olympiakos'u epey bir tırmalayacak gibi görünüyor.

0 yorum:

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...