Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

4 Aralık 2010 Cumartesi

NBA'deki Türklerin Performansı #3

Semih Erden; Semih için bundan önce umut dolu cümleler kuruyorduk. Evet, umut dolu cümlelerin bitmesi için bir neden yok ama biraz da eksiklikleri görelim diyoruz. Semih genellikle maçlarda 10-11 dakika almaya devam ediyor. Pota altında Amerikalı uzunlara onların pek bilmediği alçak post oyunları ve ayak hareketleriyle sayıya ulaşabiliyor veya topu içine vuruyor. Sayıları genellikle asistler üzerinden geliyor. NBA standartlarında ortalama bir uzuna göre iyi bir pas yeteneği olsa da, topla buluşma ve top kaybı oranlarında NBA'in en kötü isimlerinden biri. Boston Celtics GM'i Danny Ainge'in onun hakkında Dünya Şampiyonası sırasında kullandığı tarif şuydu; "Semih büyük bir enerji ve güvenle oynuyor. Savunmada sert, büyük bir enerjiyle oynuyor." İşte, Boston'ın bir bench oyuncusundan beklediği özellikler bu. Jermaine O'Neal ve Kendrick Perkins'in yokluğunda, Boston Celtics'in kenardan gelen büyük bir enerjiye ihtiyacı var. Ancak, Semih'in ribauntlarda çok büyük bir sorunu var. Atletik uzunların çok olduğu bu ligde box-outların önemi çok büyük. Semih Türkiye'de ve Avrupa'da fiziği ve boyuyla ribauntları rahatlıkla topluyor olabilir. Ancak, bu sisteme alışmış bir Avrupalı olan Andrea Bargnani Garden'da oynanan maçta 2 hücum ribauntu üstüste alıp pozisyonları bitirebiliyor Semih'e karşı. Şu an beklenen ve istenen seviyenin altındaki Boston benchinin önemli bir parçası olan Semih de çok sorgulanan isimler arasında. Kalıcı olmak istiyorsa rolünü daha etkin bir şekilde yapmalı. Semih için savunmada yardımlaşma ve ribauntlar öncelikli konular. Savunması çok iyi ve bu yüzden ona sabır gösterilecektir. Ancak, ribauntlar Semih'in başını çok ağrıtabilir.

Hidayet Türkoğlu; Hidayet için yeni rolüne yavaş yavaş alışma vakti. İstikrarlı performansları göremesek de kenardan gelen Hidayet bazı maçlarda hiç almadığı kadar ribaunt almaya başladı. Kaybedilen Chicago maçında 10 sayı 10 ribauntla double double yaptıktan sonra, üstüste 2 maç 1'er ribaunt aldı, Golden State'e karşı ise 7 ribaunt almayı başardı. Aslında, ribauntların sayısal önemi şu; Hidayet'in 4 numarada ne kadar başarılı olabildiğinin bir göstergesi bizim için. Zate,n hücumda tepeden oyun kuran bir 4 numarayı savunmak pek kolay bir iş değil. Bu Hidayet'in en büyük avantajı, dezavantajı ise pota altında savunma yapmak zorunda kalıyor olması. Robin Lopez'in sakatlığından sonra iyice krize giren Phoenix pota altında kalıplı uzun bulabilmek zaten zor iken Hidayet'in her gece kendinden 20-30 kilo daha ağır adamları savunması çok zorlayıcı. Oyun kurma açısındansa söylememiz gereken bir kaç nokta var. Evet, Hidayet gösterişli asist rakamları yakalayamıyor olabilir ancak topu sürekli dolaştırmaya çalışan Phoenix hücumunda en azından o hücumu doğru oynatabilmek Hidayet açısından önemli. Alvin Gentry de en azından bu konuda mutlu.

Ersan Ilyasova;
Ersan'dan Scott Skiles'a açık mesajlar bu hafta boyunca sürekli gitti. Müthiş bir patlama yapan Ersan, kendini yavaş yavaş buluyor. Futbolda Dünya Kupası'nın hasarlarını yaşayan oyuncular ve takımlar var. Ersan'ın sezon başı durgunluğunu da bu şekilde yorumlamak mümkün. Ersan, üstüste sayı ve ribaunt istatistiklerinde 14-11, 17-9, 18-6 ve 7-9 yapmayı başardı. İlyasova kaybedilen Denver maçı hariç yüzdeli atarken, Denver maçında 2/9 atarak biraz hayalkırıklığı yarattı. Ancak, her 5 maçtan 1'ini süperstarların bile kötü oynaması kabul edilebilir. Üstelik Ersan'ın savunmada Nene'yi savunmak zorunda kalması da onun hücum performansını düşüren etkenler. Üstelik, Brandon Jennings'in Chauncey Billups karşısında ezilmesi de düzenli hücum etmelerini etkiledi. Yine de sezon içinde planlarını değiştirmek zorunda kalan Bucks yönetiminin temel taşlarından biri olacak Ersan ve gelişmeler onun lehine devam ediyor.

Ömer Aşık; Ömer Aşık için de Semih Erden'e benzer problemler yazmak mümkün. Öncelikle, top kayıpları. Savunma 3 saniyeleri, pas hataları vs. Ömer'in artık bunları yapmaması lazım. Hücumda zaten çok az top bulabiliyorken, olanları da boşa harcamaması, arkadaşlarının ona hücumda topu verirken güvenmeleri gerekiyor. Eğer verdikleri topları bir karadeliğe verdiklerini düşünmeye başlarlarsa Ömer için hücumda otobüs bekleme seansları çoğalır. Ancak, sezon başında kesinlikle görmek istediğimiz ve tutmasını beklediğimiz bir ihtimal kesinlikle gerçekleşti. Artık yaşını iyice almış Kurt Thomas rotasyonda kesinlikle Ömer'in arkasında kaldı. Savunması iyi bir seviyede olan Ömer'in daha önce söylediğimiz gibi top kayıplarına dikkat etmesi gerekli. Taj Gibson'ın sakat olduğu bu dönemde Carlos Boozer'ın dönüyor olması pek bir şey ifade etmeyecek. Taj Gibson döndükten sonra mücadelenin ve doğruların sayısı gerçekten çok önemli olacak Ömer için.

0 yorum:

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...