Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

25 Kasım 2010 Perşembe

Efes Pilsen: 84 - Union Olimpija: 78 (Basketbolun Hilesi Sinan Güler)

Euroleague'de 100. galibiyetine ulaşan Efes Pilsen, Sinan Erdem'de çok daha başka oynuyor ve bugün bir kez daha bunu gördük. Savunmada daha istekli, hücumda -Rakocevic'siz anlarda- daha düzenli bir Efes oluyor her seferinde. Aslında, Ergin Ataman'ın tercih etmediği, edemediği savaşan oyuncuları, Velimir Perasovic yavaş yavaş rotasyonun kilit parçaları haline getiriyor.

İlk önce Jure Zdovc'a tebriklerimizi iletmek lazım. Amiyane tabirle çoğunluğu "çöp" oyuncuları inanılmaz bir ahenkle oynatmayı başarıyor. Otoritelerin neredeyse tamamına yakınının "ölüm grubu" olarak nitelendirdikleri bu grupta Top 16'ya kalabilecek bir takım meydana getirdi. Her hücumda doğru oyunu oynayıp, doğru şutu atmaya gayret gösteriyorlar. Bir noktada yeteneklerin kısıtlı olması koç Zdovc'un elini ayağını bağlıyor ama vazgeçmiyor. Efes Pilsen ve oyunla ilgili düşüncelerimizi yazmadan önce bunları söylemek istedim, çünkü cidden es geçilecek gibi değil.

Efes Pilsen ilk hücumlarında, tıpkı CSKA maçında olduğu gibi Rakocevic'li oynadı. Efes Pilsen yarı sahaya geliyor, herkes setteki yerine oturuyor. Sonra Rakocevic topu alıyor ve zorlama başlıyor. Sonrası kaos. Ancak, Rakocevic topu aldıktan sonra bile hücuma düzen getirebilen bir oyuncu var, Vujcic. Bu bölümde Efes hücumunu daha aklıselim yapabilen yegane oyuncu oydu. Perasovic'in Kerem'le değil Wisniewski'yle başlaması ilk bakışta biraz garip gelebilir. Ancak onun söylemek istediğini ben şöyle anlıyorum; ilk önce süre vermek zorunda olduklarıma sürelerini vereyim, sonra "gerçekten" oyun oynayacak, savaşacak, taktik olarak verdiklerimi aynen sahada uygulacak kısaları oynatayım. Maç sonu sahada olan beş teorimi destekler nitelikte. Maçın başında Wisniewski, Rakocevic, Thornton maç sonunda Kerem Tunçeri, Sinan Güler ve Nachbar oyunda. Maç başında oynayan 3'lü 6 top kaybı yaparken 5 asist yapmış, maç sonunda oynayan 3'lü 3 top kaybı 10 asist. Aklınızı şu detay karıştırmasın; Rakocevic yüzdeli şut atıyor olabilir. Ancak, çoğu hücumu raydan çıkarıyor, topu Efesli bir oyuncuya verdiği zaman, o oyuncu zor durumda topu alıyor veya zorlama bir şut atmak zorunda kalıyor.

Ufak bir kaç detayın daha altını çizelim. Efes Pilsen fizikli ve atletik bir uzuna karşı çaresiz kalabiliyor. Giorgi Shermadini bile bugün Perasovic'i bazı anlarda çaresiz bıraktı. Raduljica döndüğü zaman bu sorun aşılır ama o zamana kadar Efes bu konuda çok önemli maçlarda sıkıntı yaşar. Shermadini'nin bu Euroleague sezonunda en çok sayı attığı ve en çok ribaunt aldığı karşılaşma Efes Pilsen maçı. Bu durum kesinlikle tesadüf değil. CSKA'dan Boban Marjanovic'in Sinan Erdem'de ortaya koyduğu dominant performansını hatırlayın. Marjanovic'in de en çok sayı bulduğu maç Efes Pilsen.

En son alkış da tekrar Sinan Güler'e. Sanki bilgisayar oyunlarında var olan hile kodunun basketbol versiyonu gibi. Gerektiğinde kodu giriyorsun sınırsız savunma, enerji, top çalma ve sayı hanene yazılıyor. Bugün de inanılmazdı, maçı döndüren isim oldu.

Efes Pilsen, Olimpija ve CSKA'yı yenerek kendi evinde hata yapmadı. Şimdi son 4 maçın 3'ü deplasmanda. Valencia ve Milano deplasmanlarından birinden çıkacak galibiyet Efes'e çok önemli bir avantaj sağlar. Ancak, kendi evinde oynayacağı Panathinaikos ve deplasmandaki CSKA maçları da hiç kolay değil. Detaylı istatistikler burada.

EFES PİLSEN (84): Andrew Wisniewski 13 (1 ribaund - 3 asist), Igor Rakocevic 10 (3 ribaund - 2 asist), Lawrance Roberts 14 (8 ribaund – 2 asist), Kerem Tunçeri 9 (8 asist), Bootsy Thornton 2 (5 ribaund), Kerem Gönlüm 10 (7 ribaund), Ender Arslan (1 ribaund), Nikola Vujcic 5 (2 ribaunt – 2 asist), Bostjan Nachbar 10 (4 ribaund), Sinan Güler 11 (6 ribaund – 2 asist)

UNION OLIMPIJA (78): Marque Perry, Vlado Ilievski 12 (2 ribaund - 4 asist), Kenny Gregory 16 (6 ribaund), Sasu Salin, Goran Jagodnik 9 (1 ribaund), Giorgi Shermadini 10 (5 ribaund), Kevinn Pinkney 8 (5 ribaund - 1 asist), Damir Markota 11 (3 ribaund - 3 asist), Saso Ozbolt 12 (3 ribaund - 9 asist)

2 yorum:

erdemba dedi ki...

zaten bu sene sinan olmasa efes'in durumu cska'dan farklı olmazdı.. bi de rakocevic yerine charles smith olaydı tadından yenmezdi ama buna da şükür :))

oscar dedi ki...

ilginç bir döngü. ataman sinan'a güvenseydi daha iyi sonuçlar alabilir, efes rako yerine ataman'a güvenseydi takım daha iyi olabilirdi. bunlar herkesin söylediği ama nedense yapılamayan tercihler olarak kaldı. hırvat koç ise bu kararları alabiliyor. sanki yapılması gereken wisni+rako'yu paketleyip savunmada ayakları çabuk, takımı yönetebilecek bir adam almak gibi.

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...