Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

27 Ağustos 2010 Cuma

Selçuk Ernak'la 5 Soru

İki ay önce yapılması gereken bir çalışmayı henüz tamamlayabildik. Fırsat bulup soruları Selçuk Hoca'ya gönderememiştim ama birkaç gün önce nihayet başardım. Kendisi de yoğun temposunda beni kırmayıp süratle cevapladı soruları. Şampiyona öncesi Çin Milli Takımı'nın yardımcı antrenörü Selçuk Ernak'ın şampiyona ile ilgili görüşlerini merak edenler için küçük de olsa bir katkı olur diye düşünüyorum. Bir aksilik olmazsa yarından itibaren zaten kendisiyle yüzyüze görüşeceğiz. Detaya inme fırsatımız olursa yine ekleme yaparız. Şimdilik 5 soru...

1- Hocam öncelikle biraz geriye giderek başlamak istiyorum. Sezonun en flaş takımı Banvit'in bünyesinde çalışmalar yaparken bir anda Çin Milli Takımı ile anlaştınız. O süreci bir de sizden dinleyebilir miyiz?

Banvit için yaptığımız çalışmalar dahilinde son senelerde düzenli olarak katıldığım Reebok Eurocamp'ın direktörü Pete Philo ve koç Robert Donewald Jr. Çin Milli takımının başına geçince kadroya Avrupa basketboluyla alakalı kendilerine yardımcı olabilecek bir kişi eklemeye karar verdiklerinde bana teklif getirdiler. Ben de bunu kulübümün yöneticileriyle değerlendirdikten sonra kabul ettim ve mayısta ekibe katıldım.

2- Selçuk Ernak için Çin Milli Takımı'ndaki bu görev kariyerinde hangi anlamı taşıyor? Geçici bir deneyim mi yoksa uzun vadeli bir planlama mı? Ayrıca Avrupa'dan teklifler aldığınızı da biliyorum. Dünya Şampiyonası sonrası Avrupa'da veya Çin'de kulüp takımı çalıştırmak istiyor musunuz?

Benim için bir Türk antrenörünün daha yurtdışında bir sorumluluk alması adına gurur verici bir durum. Kariyer açısından da çok önemli bir tecrübe şansı çünkü Çin'de hayat ve basketbol Avrupa gibi değil fakat potansiyel ve pazar olarak müthiş büyük. Benim kontratım 1 yıllık yani Dünya Şampiyonası ve kasımda Çin'de yapılacak Asya Oyunları'nı kapsıyor. Türkiye'ye gelmeden önce de bunu 2012 Londra Olimpiyatları'nın sonuna kadar uzatmak üzere bir teklif aldım. Tabii başta turnuva Türkiye'de olduğu için benim tercih edildiğimi düşünenler oldu bu da çok doğal fakat buradan sonra Çin'de Asya oyunları 2011'de Lübnan'da Asya Şampiyonası ve 2012'de Londra Olimpiyatları'nda kadroda olmamı istemeleri bir açıdan bu sorulara da açıklayıcı bir cevap oldu.Kulüp bazında bir kaç Avrupa takımıyla görüştüğüm doğru fakat Çin Milli takımını programı bu takımların kendi lig ve yaz hazırlık programlarına uymayacağı için somut bir şey gelişmesi mümkün olmadı. Çin ve Japonya'dan 3 kulüpten teklif aldım ama şu anda dünya şampiyonası ve sonrasında Banvit'teki görevime dönmekten başka birşey düşünmüyorum.

3- Hazırlık kampından itibaren Çin'in iyi sonuçlar aldığını söyleyemeyiz. Tabi Yao Ming'in yokluğu ve Çin basketbolunun kapasitesini düşününce aslında çok da sürpriz sonuçlar değil bunlar ama teknik kadrodaki bir isim olarak şampiyonaya çok kısa bir süre kala hazırlık kampını ve takımınızı nasıl değerlendireceksiniz?

Yao Ming 'le beraber Tang Zhendong ve Zhu Fangyu'nun sakatlıkları bizi profil olarak oldukça geri düşürdü. Kadro yapısı gereği bu oyuncuların eksikliklerini kapatacak derinliğimiz yok. Tabii Yao takımı sınıf olarak başka bir noktaya taşıyan bir lider. Bu süreci koç ve federasyon bir geçiş süreci olarak değerlendirmeye karar verdi ve bir çok uluslararası deneyimi olmayan oyuncuyu kadroya dahil ettik. Elimizdeki kadronun amacı Londra Olimpiyatları 'dır. Maalesef bu dünya şampiyonası için bir hedef koymamız gerçekçi olamazdı. Çin'de Arjantin ve Litvanya ile oynadığımız maçlarda oldukça iyi bir performans gösterdik fakat elimizdeki kadro çok yurtdışına açık bir kadro değil ve oldukça genç oyunculardan oluşuyor, seyahat ve yurtdışı maçlar başladığında biraz bocalama yaşanmasını bekliyorduk. Bu Çin oyuncusunun yapısında var. Fakat elimizde oldukça özverili ve karakterli bir sporcu grubu var. Zannediyorum şampiyonanın ilk hava atışıyla herkes sahada canını dişine takan br Çin takımı izleyecek. Belki çok yetenekli ve tecrübeli olmayabiliriz ama çok mücadeleci olacağımız kesin. Bu arada 17 yaşındaki guard Guo Ailun ve 2.20lik 22 yaşındaki Zhang 'ı seyretmenin bir çok basketbol izleyicisine heyecan vereceğini düşünüyorum. Basketbol bilgi ve tecrübelerinin çok çok eksik olmasına rağmen kapasiteleriyle çok izleyiciye kendilerini beğendireceklerini düşünüyorum.

4- Yunanistan şu an için grupta hazırlık dönemini en formda geçiren takım olarak göze çarpıyor. Türkiye, Rusya ve Porto Riko da inişli çıkışlı bir dönem geçiriyor. Size göre gruptaki sıralama ne şekilde olur? Grupta sizinle birlikte bir kapalı kutu daha Fildişi Sahili var. Bunun Çin adına rakiplere karşı bir avantaj olacağını söyleyebilir miyiz?

Bizim grupta Türkiye ve Yunanistan sınıf olarak her açıdan diğer takımların üstündeler. Ben diğer takımların kalan 2 sıra için savaşacağına inanıyorum. Biz ve Fildişi takımları en az tanınan takımlar, bahsettiğiniz gibi P.Riko ve Rusya da inişli çıkışlı bir hazırlık dönemi geçirdi ve onların da sorunları var. Bu da bizim grubu izlenme açısından bence oldukça cazip kılıyor.

5- Tanjevic ve A Milli Takım fazlasıyla eleştiriyor. Rakipten ziyade bir Türk vatandaşı olarak milli takımımızın son durumunu ve şansını nasıl görüyorsunuz?

Dünya'nın heryerinde antrenörler çok eleştiriliyor . Benim gördüğüm kadarıyla kenetlenmiş bir Türk takımı var. Biz duygusal insanlarız, kendi seyircimiz önünde oynamak çok şeyi değiştirecektir. Bir Türk antrenörü olarak bu turnuvanın Türk Spor Tarihi'ne bir altın sayfa olarak yazılmasını çok isterim. Bence Türk Milli Takımı madalya kapasitesi olan bir takımdır. Gördüğüm kadarıyla teknik kadro da oyunculardan bundan başka bir söylemi kabul edemiyorlar. Bu kararlılık onları başarılı kılacaktır. Çin maçı haricinde her Türk basketbol adamı gibi kalbim onlarla olacak.

0 yorum:

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...