Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

24 Temmuz 2010 Cumartesi

Efes Pilsen ve Kimlik Değişimi

Efes Pilsen'de ciddi bir kimlik değişimi yaşanıyor. Sezon bitiminde Lacivert-Beyazlılar için "gelecek sezon ne yapmalı?" diye sorulsa kuvvetle muhtemel hemen herkesin vereceği cevap "Rakocevic-Nachbar'ı kullanabilmek ve pota altını sertleştirmek" olurdu, onlar da bu doğrultuda hamleler yapıyorlar. Dudley bir bakıma kadroyu tamamlamak için atılan bir adım, en azından ben öyle görüyorum. Tabii üstü komple çizilmeyecek bir oyuncu ama benim penceremden Raduljica, geldi-gelecek seviyesindeki Roberts ve doping sonrası aldığı ceza dönüşü kadroya katılacak Kerem Gönlüm kadar kilit bir isim değil. Altını çizmek istediğimiz isimleri bu vesileyle saydık; burada 3 tane, eldeki takımın şeklini tamamen değiştirecek uzundan bahsediyoruz. Kaldı ki Efes, Roberts'ı alsa bile Raduljica'nın yanına (ya da önüne) bir uzun eklemeden sezona girmeyecektir. Bu isim kim olur bilmiyorum ama açıkçası fazlasıyla merak ediyorum; büyük bir isim mi yoksa Raduljica'yı daha fazla ön plana çıkartacak benzer sertlikte ancak çok dominant olmayan bir oyuncu mu, göreceğiz... Bu beklenti içerisinde yabancı sayısı kafa karıştırsa da pota altının komple yenilendiğini ve kuvvetle muhtemel "başarı" için gerekli ilk adımın başarıyla atıldığını görüyoruz.

Araya kısa bir paragraf açıp (gerçi pek kısa olmadı sanırım) Roberts ihtimalinden ve tanıdığımız-bildiğimiz-bildiğimizi düşündüğümüz özelliklerinden bahsedelim. 2007 yazındaki Olympiakos "git-gel"i ve sakatlık sıkıntısıyla baltalanan kariyerinde imdadına Sırbistan'ın yetiştiği, önce Kızılyıldız formasıyla dirilip Avrupa basketboluna ısınan, ardından da Partizan'da Vujosevic'in sihirli değneğiyle zirve yapan isim oldu Roberts. Uzun forvet pozisyonu için aranan sertlik, ribaund gücü ve atlet özelliklerini bünyesinde barındıran, müthiş güvenilir bir bilek olmasa da potaya uzakken de rakip savunmaların çok rahat etmediği bir isim. Yukarıda kısaca tariflediğimiz özelliklerle bir uzunu kadroya katmak istediğinizde genelde adres kıta dışı oyuncular oluyor ve burada da havuz çok geniş değil. Ya gözü Amerika'ya çevirip iyi bir oyuncu düşürmeye ve onun da buraya adapte olmasına bakacaksınız ya da Roberts gibi daha garanti isimlere yöneleceksiniz. Efes Pilsen gerçekten bir 4 numara arıyorsa Roberts'tan daha iyisini mevcut ortamda kadroya katabilmek zor. Partizan ve Kızılyıldız'daki kadar top kullanmadan, kullanmasına da gerek kalmadan, birazdan bahsediyor olacağımız "Rakocevic-Nachbar"lı takımda tamamlayıcı rol üstlenebilecek bir isim olabilir.

İkinci önemli konu da Rakocevic-Nachbar ikilisi ve bu oyunculardan faydalanabilmek. Öncelikle Kerem-Roberts, hatta Dudley takviyeleri ile Boki'nin 4 numarada işkence çekmesine, takımın da o pozisyondan darbe yemesine gerek kalmayacak. Elinde Avrupa'nın en iyi kısa forvetlerinden biri varken onu farklı şekillerde kullanmaya çalışıp ziyan etmek aci; bu saatten sonra bir yere gitmezse nasıl bir oyuncu olduğunu hatırlatacaktır bize ki Slovenya ile geçireceği başarılı bir WC de ona ilaç gibi gelecektir. Rakocevic için de işlerin daha kolay olacağı, en azından daha rahat hareket edebileceği bir takımın ortaya çıkması muhtemel. Tabii takım için 2 önemli detaydan bahsederken alt detay vermekte de fayda var; Kerem Tunçeri'nin iyi bir sezon geçirmesi ve koç-oyuncu ilişkilerinin son dönemdekinden çok daha güçlü olması gereklilikleri gibi...

Hep Roberts gelmiş gibi konuşuyoruz, dilerim patlamayız ama son kısmı da onu hesaba katarak bağlayacağım. Efes Pilsen'in elinde üst düzey atıcıları olan, takımın sertlik dengesinin sağlandığı ve özellikle pota altında son dönemdekinden fazlasıyla güçlü bir ekip olacak. Yukarıda da bahsettim ama benim kafamı sadece yabancı sayısı kurcalıyor zira Roberts+uzun geldiğinde elde 7 yabancı durumu var gibi gözüküyor. Belki Wisniewski fazla, belki Thornton düşünülmeyebilirdi falan... Yine de ufukta Efes Pilsen seyircileri için daha keyifli bir sezon var gibi, tabii EL organizasyonu için de daha tanıdık bir Efes Pilsen ortaya çıkması muhtemel. Konu Fenerbahçe Ülker ya da Efes Pilsen olunca insanın temkinli konuşması gerekiyor uzunca süredir, onun için "uçar-kaçarlar" dememekte fayda var lakin iyi kadrolar, güzel takımlar. Fenerbahçe için verdiğimiz "kadro koçun ellerinden öper" mesajını Perasovic için de tekrarlayalım, son gelişmeleri ve kadronun son halini de merakla beklemeye devam edelim (Dip not: Cenk Akyol'un geri dönüş sonrası göstereceği performans ve daha fazla şans bulmasını dilediğim Sinan Güler'in katkıları da takımın küçük süprizleri olmaya aday; detaycılar için önemli notlar...).

6 yorum:

oscar dedi ki...

evet blatt'ın yokettiği takımı yeniden kurmak ve eski efes ruhunu yakalamak çok önemli.

Adsız dedi ki...

efes kasun'u neden birakti?

yugoslavtipiforvet dedi ki...

Blatt ile başlayan ''hızlı oynıyıcaz,bol bol atıcaz,savunmayı salla,yaşasın amerikalı oyuncular'' anlayışıi dilimizde sık kullanılan bir tabiri kullanmak gerekirse takımı ''10 yıl geriye götürdü'' diyecem ama 10 yıl önce Efes Final Four oyanayan bir takımdı:S demek istediğim Efes çok uzun süre maddi olarak ve takım sistemi olarak bu yükün altından kalkamadı.tamamen kimlik değiştirdi ama bu kimlik hiç de avrupalı bir kimlik değildi,haliyle Efes ligde bir şekilde götürdü her zamanki gibi ama Avrupa'da hep çakozladı.şimdi Efes en azından çeyrek final görür kanaatimce ki artık görmedli de.harcanan paraya yazık.roberts değil de Milan Macvan gelse süper olur.Blatt'ten beri Amerikalı oyunculardan hoşlanmıyorum

Adsız dedi ki...

Wisnevski 6. yabancı olucak gibi görünüyor, ama Roberts'ın fazla katkı vereceğini düşünmüyorum, her oyuncu gibi Vujosevic'in takımında gereğinden fazla değerlendi ki bu değer de çok yüksek bir değer değil. Ayrıca şutu çok yüzdesiz atıyor, geçen sene Nur Germenin " şutu var bu adamın şutu var"- 1/7 şut atınca da " hah şutu var demiştim ben" söylemleri hala aklımda, umarım Efes bu adamı almaz..

Gürkan Alkan dedi ki...

Blatt bence istediklerini yapamadı ama o kadar da kötü bir takım yaratmadı. Efes'e gelince, Kaya takımda tutulsaydı bence çok daha iyi olacaktı ancak şu an pota altı performanslarını çok merak ediyorum. Özellikle de Ülker'in Lavrinovic hamlesinden sonra..

Çağrı dedi ki...

Efes'in uçan kaçan amerikalılardan vazçeçip basketbolu bilen avrulaı oyunculara yönelmesi dileğiyle ...

Not: Roberts efeste iş yapmaz ...

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...