Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

14 Haziran 2010 Pazartesi

Heiko Schaffartzik'le 5 Soru

Biraz gecikti farkındayım ama Schaffartzik'le çalışmamızı tamamladık. O da Pocius gibi ilginç hikayesi olan, zorlukları aşmayı başaran bir oyuncu. Önemli bulduğum noktalardan 5 soru sordum kendisine, kırmayıp cevapladı. Almanya'da sezonun en flaş sonucuna imza atan New Yorker Phantoms Braunschweig'ın ve Almanya Milli Takımı'nın oyun kurucusu Heiko Schaffartzik'le sizi başbaşa bırakıyorum.

1) Öncelikle playofftaki başarınız için tebrik ederim. Eurobasket 2009’da etkileyici bir performans gösterdin. Özellikle iki maçtaki 5/5 üçlük inanılmazdı. Ligdeki rakamlarına da baktığımızda üç sayılık denemelerinin ikiliklerden fazla olduğunu görüyoruz. Bunu dış atışlardaki güvenine mi bağlıyorsun yoksa farklı yönlerde skor bulmak için gerekli fundemental eksikliğin olduğunu düşünüyor musun? Bunu sormamdaki neden şu; senin adına iyi bir şampiyonaydı ama ortalama bir takımda kariyerine devam ediyorsun. Euro 2009’dan sonra gelen teklifler var mıydı?

Ben Braunschweig ile Avrupa Şampiyonası’ndan iki ay önce imzalamıştım, şampiyona esnasında da onların oyuncusuydum. O yüzden bir anlamda geleceğim de belliydi. Son 7 yılda playoffa katılamamış Braunschweig’a gittim ama bu sene son dört takım arasında kaldık. Harika bir sezon geçirdiğimizi düşünüyorum. Üç sayılıkları iki sayılıklardan fazla tercih ettiğim doğru. Oyunumu daha dengeli ve değişken hale getirmeye çalışıyorum. Playofflarda üç sayılık kadar ikilik de attım. Gördüğün gibi o yönde bir gidişat var.

2 – Kulüp bazında Almanya son dönemlerde çok başarılı olmasa da Milli Takım bazında özellikle Dirk Nowitzki’li dönemde çok iyi sonuçlar aldınız. Ama Dirk Nowitzki’li takımda bile en öne çıkan sorun oyun kurucu bölgesindeydi. Ne Mithat Demirel'in ne de Stefan Hamann'ın milli takımı sürükleyebilecek oyun kurucular olduklarını düşünmüyorum. Bu konuda ne düşünüyorsun ? Yaşının avantajıyla Almanya’nın o bölgedeki eksikliğini uzun yıllar giderebileceğini düşünüyor musun?

Alman takımları Eurolig’de zorlanıyor ama Alba Berlin bu sene Eurocup’ta finale kaldı, Göttingen de Eurochallenge’ı kazandı. Mitteldeutscher BC de 2004 yılında Eurocup’ı kazanmıştı. Ben en zayıf bölgenin oyun kurucu olduğu konusunda sana katılmıyorum. Bence hem Hamann hem de Mithat Demirel lider oyunculardı. Hamann’ın Almanya formasıyla çok iyi bir geçmişi var. Mithat Demirel de 2005 Avrupa Şampiyonası’nda Hamann sakatlandığında Pascal Roller’la beraber kendini çok ileri seviyeye çıkardı ve takımı da finale taşıdı.

3 – Almanya’da belki de hiç olmadığı kadar parlak gençler arkadan geliyor. Örneğin senin pozisyonunda Per Günther var. Talihsiz bir sakatlık yaşamasa Avrupa Şampiyonası’nda boy gösterecekti. Aynı şekilde Robin Benzing, Tibor Pleiss, Elias Haris , Ohlbrecht , Staiger çok önemli potansiyellere sahip isimler. Bu gençlerin önümüzdeki senelerde Nowitzki bağımlılığını sona erdirebileceğini düşünüyor musun?

Öncelikle şu bir gerçek ki her takım için yeri doldurulamaz bir oyuncu vardır. Fransa’da Tony Parker, Türkiye’de Hidayet veya İspanya’da Gasol. Bağımlılıktan bahsetmek bana göre biraz abartı olur. Böyle bir jenerasyona sahip olduğumuz için Almanlar olarak çok şanslıyız. Her biri çok büyük oyuncular olup, Almanya’yı yıllarca Avrupa’nın en etkili gücü haline getirebilirler. Yine de her şeye rağmen beklemeli ve potansiyellerinin hangi noktaya ulaşacağını onlara süre vererek görmeliyiz. Baraşabilirlerse bu listeden en az 3 oyuncunun Avrupa’da dominant olup NBA’de büyük işler yapabileceğini düşünüyorum.

4 – Senin kariyerin de çok inişli çıkışlı oldu. Geçirdiğin lösemi hastalığının ardından tekrar basketbola dönüşün ve yükselişin, arkasından uyuşturucu olayı. Bunun asla tekrarlanmayacak bir hata olduğunu mu düşünüyorsun yoksa ölümün eşiğinden zirveye çıkmış bir basketbolcu için iradeye söz geçirememe durumu mu sözkonusu? Senin için sakıncası yoksa hastalığın sonrası hayata tutunuşunu ve basketbola dönüşünü senin ağzından dinlemek isteriz.

Lösemi teşhisi konulduğunda 13 yaşındaydım ve çok kötü zamanlardı. Çünkü bu, yılın üç çeyreğini basketbol oynamadan geçireceğim anlamına geliyordu. Bu 13 yaşındaki bir çocuğun masum endişesiydi ama ailem için durum çok daha zordu. Oğullarının muhtemel ölümü için endişelenmek gerçekten çok yıkıcıydı. Ama onlar gerçekten çok güçlü insanlar ve onlar olmasa ben asla başaramazdım. Tekrar basketbol oynamaya başladığımda iyi iş çıkarıyordum. Almanya Gençler Şampiyonası’nı 5 kez kazandık ve ben genç milli takımdaydım. ALBA Berlin ile sözleşme imzaladım ve her şey iyi görünüyordu. Ama işin aslı kendimle barışık değildim ve saha dışında bazı sıkıntılara bulaştım. 2005 yılındaki olayla da doruğa ulaştı. Kariyer olarak ne istediğimi anlamam biraz zaman aldı ama cevabı bulduğumda çok disiplinli ve işime odaklı olarak çalışmaya başladım. Sanırım bu da oyuncu olarak gelişmemde, bulunduğum noktaya gelmemde yardımcı oldu. Ne olursa olsun şuna güçlü bir şekilde inanıyorum ki bu gelişim ben daha iyi bir insan olmaya çalışmasam mümkün olmazdı. Eğer iyi bir adam olmasaydım, iyi bir oyuncu olamazdım. Bunu iyi biliyordum.

5 – Önümüzde 2010 Dünya Şampiyonası var ve wildcard ile ülkemize geleceksiniz. Nowitzki ile bu konuda hiç görüştün mü? Yıldızların birer birer çekildiği turnuvaya katılacak mı? Takımın önemli oyuncularından biri olarak hangi noktaya gelebileceğinizi düşünüyorsun?

Sadece Almanya’ya yapacağı katkı için değil, eğer Dirk oynarsa bunun turnuvanın tamamı için iyi olacağını söyleyebilirim. Ama şu anda öyle bir pozisyonda ki zamanını NBA’de şampiyonluk kazanmaya ve bunu nerede yapabileceğine karar vermeye harcaması gerekiyor. Umarım yazın bize katılır. Onun takım arkadaşı olmak büyük bir gurur olacaktır. Bizim içinse maçları tek tek düşünüp, grup maçları bittiğinde nerde olduğumuzu görmek önemli. Geçen sene Rusya’yı yenebileceğimizi ve Hırvatistan, Yunanistan ve Fransa gibi takımlarla başa baş oynayabileceğimizi ispatladık. Bu sene de kimle oynadığımız önemli olmaksızın her maçın her saniyesinde savaşacağız.

Zaman ayırdığın için teşekkür ederim. Dünya Şampiyonası'nda başarılar.

Teşekkür ederim.

0 yorum:

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...