Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

4 Mayıs 2010 Salı

Gençliği Efes Pilsen'den Korumak(!)

Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışı ve sunumuna ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik taslağı uzun bir zaman sonra tekrar gündeme geliyor. Hem de geliştirilmiş, kabuse dönmüş şekliyle. Diğer ülkelerde spora sponsor bulmak için binbir yol aranırken bizde her zamanki gibi tam tersi yapılıyor. Yeni sürümünde bir çok garip uygulama var ama bizi ilgilendiren esas iki madde var;

- Alkollü içki markaları ile her türlü sportif faaliyet şirket şeklinde yapılanmalar da dahil olmak üzere spor kulüpleri veya spor kulübü taraftarları arasında bağ kurulmasına neden olacak uygulamalar yapılamaz.

- Alkollü içki markaları ile alkollü içkilerin ambalajı üzerinde yer alan logo amblem ve işaret şeklindeki alkollü içki markasını doğrudan çağrıştıran ayırt edici tasarımlar spor kulüplerine isim olarak verilemez ve tanıtımlarında kullanılamaz.

Yani bu, görünür haliyle şu anlama geliyor; "Efes Pilsen ya içki satmayı bırak, ya basketbol takımının adını değiştir ya da Türk Sporu'ndan elini çek." Tabi bu gözönünde olmayan belki başka firmalara da engelleme getiriyordur ama pastadaki paya, verilen katkıya bakınca Efes Pilsen'le bir başka kulübü karşılaştırmak abes olur. Son dönemde en fazla çekiştiği Fenerbahçe Spor Kulübü de dahil olmak üzere bir çok kulübün sponsoru olan, milli takıma büyük maddi kaynak sağlayan, herşeyden önemlisi basketbol ile yaşayan bir camiaya böyle bir yönetmelikle baskı uygulamak kabul edilebilir bir durum değil. Maksat gençleri korumaksa formanın üstünde yazan markadan, kulübün önünde yazan isimden çok daha fazlasını yapmak gerekiyor diye düşünüyorum. Hem de bir döneme tek başına basketbolu sevdiren, yetiştirdiği birçok değerle bu taslağı hazırlayanların akıl hocalarını tribünde sevince boğan, diğer devlet büyüklerinin karşısında gururlandıran bir camia sözkonusuysa bu adımı atarken iki kere düşünmek, uygun formülü bulmak için müzakere etmek gerekiyor. Tuncay Özilhan ‘Taslağı inceliyoruz, getirilmek istenen düzenlemeleri anlamaya çalışıyoruz. İncelememiz bitince görüşlerimizi açıklayacağız’ dese de vahim gelişmelerin bizi beklediği kesin. Bu konuda en güzel sözü Turgay Demirel söylemiş: "Bu taslağı düzenleyenler tekrar gözden geçirmeli. Zannediyorum ki onlar 35 yıldır ne Efes Pilsen ile sevindiler, ne de Efes Pilsen’i bir kez izlediler.

"Efes Pilsen de adını değiştirsin ne var." diyenler olacaktır ama ben buna karşıyım. Efes Pilsen Türk Sporu'nda bir markadır. Avrupa'da basketbolun altına imza atmış, Eurolig ana sponsorlarından biridir. Söylendiği gibi taslak bu şekilde hazırlanıp ay sonunda bu milletin karşısına çıkacaksa tepedeki resme bir daha bakmalarını tavsiye ediyorum. Amaç zihniyeti empoze etmekse savaşacak çok insan var ama amaç gençleri korumaksa bunun yolu spordan geçer. Siz bırakın o işi Efes Pilsen zaten fazlasıyla yapıyor.

11 yorum:

ESKENES dedi ki...

Çok güzel yazı olmuş, ellerine sağlık.

Oğuz dedi ki...

güzel yazı olmuş Mali.. eline sağlık.. Biraz fazla komplo teorisi mi oluyor bilmiyorum ama sanki bu yaşananlarda Ülker grubu ve hükümete olan yakınlığının ciddi etkisi olduğunu düşünüyorum. Mide bulandırıcı. Umarım saçmalıyorumdur..

Bursa Evrensel dedi ki...

çok yazık gerçekten efesin yerinde olsam şimdiden açıklamam yaparım yasa çıkarsa basketboldan elimi çekerim tüm sponsorluk anlaşmaları fesh ederiz diye

Ozer Cos dedi ki...

Eee simdi ben , diyelim ki , viski kola seven bir insanim... Kola gorunce viski icmek istiyor canim. veya ben cikolata gorunce , ozellikle Ulk*r mamullerini, viski icmek istiyor canim. Muhtelif takimlarin isimlerini gorunce , duyunca viski isteyecek canim... Buna bir hal care lutfen. Burdan yetkililere sesleniyorum, lutfen bir yasa cikartsinlar. Bu isimleri Turk sporundan men etsinler. !? Magdurum !!!

Sarıkaya dedi ki...

"Hepimiz Avrupa'da Efesliyiz!" bağlamında doğru karar!:-(( Zaten Efes, gavur takımı değil mi?:-((

Adsız dedi ki...

Gerçekten herkesin ders alması gereken bir yazı, tebrikler.

os dedi ki...

Detaylı bilgilendirme için sağol, seni kaynak gösterip ben de blogumda bu konudan bahsettim.. Ne kadar çok kişiye ulaşırsak, o kadar güçlü kamuoyu oluşur.

onur dedi ki...

Yahu bu memlekette bir zamanlar "TEKEL" kulübü vardı; üstelik kurum özelleştirilmeden önce, bir iktisadi kamu kuruluşu iken! Halen liglerde bu kulübün altyapısından yetişmiş nice oyuncu bulunmaktadır. Nereye gidiyoruz? Spor yapmaktan anladığı sadece pazar sabahları açıkhavada mangal keyfi olan zihniyet başta oldukça daha çokkk çekeriz eziyet!

Adsız dedi ki...

O zaman hazır satılan bisküvilerin içinde uzun süre dayanmasını sağlayacak E serisi (Emülgatör) de kanserojen madde. Yine tatlandırıcı aspartamda kanserojen, onu üreten firmaların da reklamı da yasaklansın.

!

Gurhan Ul dedi ki...

Efes Türkiye basketbolunda bi çağ açtı şimdide bu çağ kapatılıyor.Bende kendi blogumda bundan bahsettim;kimse Efesin adını değiştirmesini aklına bile getirmesin çünkü gençlik basketbolu Efes Pilsenle sevdi.Eğer gerçekten Tuncay bey sinirlenip bu takımı Hırvatistan a taşırsa cümlelerin bittiği an olur.

Unknown dedi ki...

biz de zaten öyle insanlarız ki her bira ya da sigara amblemi gördüğümüzde ağzımızdan salyalar saçarak kutu kutu sigaralar kasa kasa biralar alarak tekel bayilerini yağmalıyoruz.nasıl çalışıyor beyniniz bir anlasam..

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...