Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

7 Mayıs 2010 Cuma

Regal FC Barcelona - CSKA Moskova Değerlendirmesi

Barcelona'nın tüm sezona yaydığı dominant oyundan mıdır, CSKA Moskova'nın sessiz ve derinden yürüyüşünden midir yoksa Partizan'ın varlığından mıdır bilinmez günün geri planda kalan yarı final karşılaşması Barcelona ve CSKA Moskova arasında oynanacak. Sezon içinde her iki takımı da defalarca bu satırlara taşımıştım. Bu yüzden genel bir değerlendirme yerine kısa vakit kalmışken direk bugünkü maça özel düşüncelerimi yazacağım.

Eurolig'i yakından takip eden bir çok insan için bu maç sportif soru işaretlerinin zirve yaptığı bir karşılaşma olacak. "Barcelona rahat geçer mi? CSKA Moskova sürpriz yapar mı? Ne sürprizi adamların zaten kadrosu oldukça iyi. Ya Barcelona ağır favori olduğu Eurolig'e yarı finalde veda ederse? Yok ya CSKA Moskova'nın da kalitesi bir yere kadar." Bu satırlar benim sadece 30 saniyede aklıma gelenler. Bunları uzatsam bir gazetenin köşesini rahatlıkla kaplayacak seviyeye ulaşır herhalde. Gerçekten de ana düşünce bu maç için underdog olan CSKA Moskova'nın bir sürpriz yapıp yapamayacağı.

İki takımı teraziye koyunca farklı faktörlerin farklı sonuçlara yol açtığını görüyoruz. Rusların cephesinde en önemli avantaj tecrübe. 8 yıldır üstüste Final Four'a kalmak bu ligin en önemli başarı hikayelerinden biridir. Messina'lı dönemleri bir kenara bırakırsak sırf bu sezonki kayıplardan sonra bile Final Four'a ulaşmaları Pashutin ve ekibi için alkış sebebidir. Barcelona tarafında Eurolig şampiyonluğu görmüş tek isim Juan Carlos Navarro. Kadroları ne kadar kaliteli ve tecrübeli olsa da CSKA Moskova tecrübesinin yanına yaklaşabilecek durumda değiller. "Final Four, basketbolun tüm sezondan farklı oynandığı yerdir." felsefesini de akıllara getirince finallerle, kupalarla olgunlaşmış CSKA Moskova takımının bu konuda çok daha ağır bastığını görmek zor değil.

Ama basketbol herşeyden önce parkede oynanıyor. İşte burası da Barcelona'nın favoriden ağır favori statüsüne rahatlıkla yükseldiği nokta. İki takımın birbirine göre avantajlı olduğu noktalar parke üzerinde de mevcut ama Barcelona'nın pota altı gücü Paris'te yapılan bütün kıyaslamalar içinde en güçlüsü. Yazın kaybettiği oyunculardan sonra Barcelona Lorbek ve Morris'i alırken sanırım kimse bunun bir gün dönüp dolaşıp "rakibi rakibin silahıyla vurmak" anlamına geleceğini tahmin etmemiştir. CSKA Moskova'nın yetersiz Sokolov, sakat Smodis, sınırlı Kaun ve sınırsız Khryapa'dan oluşan büyük adamlarına karşı Barcelona'nın sinir bozucu derecede sert, savaşçı ve çeşitli bir uzun rotasyonu var. Bu da hem boyalı bölgenin karartılmasında, hem de alçak post oyunlarında Barcelona'ya büyük avantaj sağlıyor. Khryapa atletizmi ve dış atış potansiyeli nedeniyle birçok uzuna eşleşme sıkıntısı yaratsa da bugün karşısında Morris gibi dışarı çıkabilen, ayakları Khryapa kadar hızlı ve savunması giderek yükselen bir oyuncu olacak. Yine aynı şekilde Lorbek de benzer özelliklere sahip olsa da savunmada Morris'ten tek dezavantajı biraz daha yavaş olması. Lorbek'in oyun zekası da bu farkı rahatlıkla kapabilecek seviyede. Xavi Pascual'in onu sık sık 5 numarada, Morris'i de 4 numarada başlattığını düşünürsek Lorbek'in alçak post savunmasındaki başarısı bu sezon ikili oyunlardaki başarısı sebebiyle %72.7 şut isabeti yakalayan Sasha Kaun'u durdurmadaki temel silah olabilir. Bugün kesin olan bir şey var ki o da şutörlerin performansı kadar iki koçun pota altındaki satrancı maçın belirleyicisi olacak. Pascual'in elinde 4 vezir varken, tek veziri olan Pashutin'e kaybetmesi geçen seneki performansından sonra yeni bir hayalkırıklığı yaratmanın yanında rakibin en büyük avantajını pasifize edebilecek bir Pashutin'i de Avrupa vitrininin önlerine koyabilir. Barcelona tarafında N'Dong, CSKA Moskova tarafında Sokolov ve Kaun haricindeki tüm oyuncular 4-5 arası geçiş yapabilen isimler. Bu yüzden her iki koç da 1-2-3 numaralarda belli isimleri mümkün olduğunca sahada tutarak 4-5 numaralarda sürekli bir mücadele içine gireceklerdir.

Barcelona'nın sezon boyu performansına baktığımızda en önemli isimlerden biri Pete Mickeal. Aynı zamanda İspanyollar'ın aynı seviyede yedeğinin olmadığı tek oyuncu. Karşısında ise geçen sezon Barcelona'ya final yolunu kapatan Ramunas Siskauskas. Geçen sezonlara oranla bu sezon dışarıyı daha fazla kullanan Siskauskas tam bir denge sağladığı atışlarda yüzdeleri de dengeye oturtmuş durumda. Bu sezon en dikkat çekici özelliği ise 2.9 luk asist rakamı. Khryapa'yı ve Kaun'u iyi besleyen Siskauskas bu sezon Langdon'un aksine gerektiğinde veya boş kaldığında şut kullanan bir portre çizdi. Navarro - Langdon ve JR Holden - Rubio eşleşmeleri de maçın kaderini belirleyecek diğer noktalar. Geçen sezon Navarro erken faul problemine girince Langdon düelloyu erken kazanmıştı ama Navarro bu hatalardan ders çıkarabilecek kadar tecrübeli bir oyuncu. Faul problemine girmektense savunma sertliğini biraz daha azaltmayı göze alabilir. Navarro'nun yokluğunda yaratıcı skor isimleri bulmakta zorlanan Pascual'in de aynı yönde telkinlerde bulunduğunu tahmin etmek zor olmayacaktır. Günün en özel ismi ise Planinic olabilir. Özellikle ilk 5'te oyun kurucu olarak başlarsa postuplarıyla Barcelona'nın canını tahmin ettiklerinden çok fazla yakabilir. Bu da Grimau'nun normalden fazla süre alması ve Barcelona'nın dengesinin bozulması anlamına gelir.

Ne kadar incelersek inceleyelim, ne kadar düşünürsek düşünelim bu tip maçlarda hiç beklenmedik anlarda yapılacak bir hata bütün analizleri çöpe atabilir. Veya erken gelen iki faul düdüğü bütün bir takımın stratejisini zora sokabilir. Genel hatlarıyla son bir kez üzerinden geçmek gerekirse Barcelona'nın pota altında CSKA Moskova'ya karşı büyük üstünlüğü şu an için görünürde maçın sonucunu belirleyecek en önemli faktör. Bunun yanında Mickeal-Siskauskas , Navarro-Langdon ve JR Holden-Rubio eşleşmeleri çok kritik olacak. Sakatlığı düzelen, yaklaşık bir aydır forma giyen Smodis ve özellikleriyle fark yaratabilecek Planinic de gecenin sürpriz isimleri olmaya adaylar. Barcelona - Olympiakos finali öngörsem de benim içimden günlerdir bir sürpriz yaşanacağı, Barcelona'nın kupayı alamayacağı gibi kötü hisler geçiyor. Bunun kaynağı başta belirttiğim soru işaretleri mi akşam veya pazar göreceğiz. Maça yaklaşık 3 saat kaldı. Keyifli günün startının 18:15'te Spormax'tan canlı olarak verileceğini de hatırlatalım.

0 yorum:

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...