Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

7 Mayıs 2010 Cuma

Barcelona: 64 - CSKA Moskova: 54 (Final Four Hata Affetmez)

Evet Barcelona ağır favoriydi ama CSKA Moskova maça o kadar cool başladı ki bir anda herkes ne olduğunu anlamaya çalıştı. İyi savunma sakin hücumla birleşti, final telaşını hava atışıyla birlikte yaşamaya başlayan Barcelona'nın kötü hücumu da eklenince Ruslar maçı domine ederek başladı. Ama işte burası "Final Four". Bütün sezon herkesi ezen de tek maçla elenebilir, bütün sezonun en iyi oyuncusu da bir maçla herşeyi berbat edebilir. Bence bugünü berbat eden oyuncu Khryapa oldu. Maçın sonlarında iyi savunma ortaya koydu ve oyunda olduğu son anlarda Kaun'la iyi işler yaptı ama o kadar erken faul problemine girdi ki CSKA Moskova'nın savunma direncini de beraberinde aldı götürdü. Belki de henüz kendine gelememiş Smodis'in bu kadar oyunda kalmasında ve kaya gibi CSKA savunmasını süngere dönüştürmesinde en büyük pay Khryapa'ya aitti. Bütün sezonun en değerli oyuncularından biri olarak bu kadar kolay fauller almasını kabul etmek çok zor. Barcelona'nın berbat şut attığı bir günde (kendileri de eşlik etse de) ellerindeki fırsatı iyi değerlendiremediler ve finali tribünde izlemek zorunda kaldılar. Barcelona her zamanki Barcelona'dan hücum anlamında uzaktı ama savunmadaki mükemmellikleri yine bu açığı kapatmayı başardı. Hücumda da toparlanınca maçı koparmayı başardılar.

İlk beşler;
Barcelona: Rubio - Navarro - Mickeal - Morris - Lorbek
CSKA Moskova: Planinic - Langdon - Siskauskas - Khryapa - Kaun

İlk dakikalar Barcelona biraz oyun disiplininden uzak ve telaşlı başladı. Direk skora gitme arzusuyla alışık olduğumuz düzgün, dengeli set hücumlarını yapamadılar ve çok düşük yüzdeyle maça başladılar. CSKA Moskova da tam tersine daha sakin, dengeli ve içeriyi zorlayan bir oyunla başladı. Planinic - Rubio eşleşmesindeki boy üstünlüğünü kullanmaya çalıştılar ve boş dış atışların haricinde uzak mesafeli atışları düşünmediler. İlk 5 dakikanın sonunda televizyon molası geldiğinde skor 9-2 CSKA Moskova lehineydi. Barcelona 0/2 ikilik, 0/5 üçlük yüzdesiyle isabet kaydedemezken CSKA Moskova'nın 3/10 ikilik, 1/2 üçlük yüzdesi vardı. Başta bahsettiğim oyun planlarının da aynı zamanda göstergesiydi bu rakamlar. CSKA Moskova'nın aldığı 5 hücum ribaundu da bu farkın oluşmasında önemli faktörlerden biriydi. Siskauskas ve Khryapa'nın henüz ilk çeyrek bitmeden ikinci faule ulaşması ve Siskauskas'ın Planinic'le beraber kenara alınması iyi giden CSKA Moskova düzenine içten sokulan bir çomak oldu. Smodis ve JR Holden'ın oyuna girmesiyle de roller değişerek dışardan zorlayan CSKA Moskova, içeriyi kullanan Barcelona oldu. İlk çeyreğin sonunda Barcelona 8-0 lık seri ile maçta ilk defa 12-11 ile öne geçti ve çeyrek de bu skorla tamamlandı. Pete Mickeal ilk çeyrekte 8 sayıyla öne çıkan isim oldu. CSKA Moskova'nın bu kadar iyi başladığı bir maçın ilk çeyreğini geride kapatması ve Barcelona'ya sadece 1 faul yaptırabilmesi kalitenin tecrübe üzerindeki üstünlüğünü ilk periyodda ortaya koydu.

İlk çeyrekte 0/6 olan üçlük yüzdesini bozarak Lakovic'in üçlüğüyle ikinci çeyreğe başladı Barcelona. CSKA Moskova da Bonsu-Kaun , Khryapa-Siskauskas değişikliğiyle daha savunma ağırlıklı bir beşe döndü. 5 dakikalık bölümde sahaya hiç bir şey koyamayan Smodis'in yerine tekrar dahil olan Khryapa'nın girer girmez 3 faule ulaşıp kenara gelmesi CSKA Moskova adına belki de maçın en kritik noktası oldu. İkinci çeyreğin yarısı da geçilirken iki takımın da şut yüzdeleri felaket durumdaydı. Barcelona üçlüklerde 1/11, CSKA Moskova 1/7 di ve CSKA Moskova'nın faul sıkıntısına rağmen içeriyi çok iyi kapatması Barcelona'yı sürekli dışarıya zorluyordu. Ama Khryapa'nın üçlemesiyle beraber Barcelona içeriyi daha fazla zorlamaya başladı. Son bölümde oyuna giren N'Dong'un da kısa sürede verdiği 7 sayılık katkı Barcelona'nın devre sonunda 29-21 ile 8 sayılık bir fark yakalamasını sağladı.

İlk yarıda hiçbir oyuncu çift haneye ulaşamadı. İlk çeyreği 8 sayıyla tamamlayan Mickeal ikinci yarı sayı bulamazken son 4:21'de oyuna girip 7 sayı bulan N'Dong hep bahsettiğimiz Barcelona pota altı avantajını rakamlarda sahaya en iyi yansıtan isim oldu. CSKA Moskova'da sahada varlık gösterebilen tek isim Sasha Kaun'du. Takımın en büyük kozu Khryapa'nın kısa sürede üç faule ulaşmasının yanında yaptığı 3 top kaybı ilk yarıda oluşan 8 sayılık farkın en önemli sebebiydi. Müthiş atıcılara sahip iki takımın ilk yarıda toplamda 3/21 üçlük isabeti ise savunma dozajının mı yoksa acele atışların yansıması mı bunu seçmek zordu.

İkinci yarı maçın başından farklı olarak Barcelona Morris yerine Vazquez'le, CSKA Moskova da Planinic yerine JR Holden'la başladı. İkinci yarı JR Holden ve Langdon'ın üçlükleriyle başlayıp CSKA Moskova farkı azaltmaya başlayınca İspanyollar'ın imdadına yine Khryapa yetişti ve çok basit bir 4. faulle tekrar kenara geldi. İlk yarıda hiç bir katkı veremeyen Smodis bırakın Final Four seviyesini, normal sezonda bile öne çıkabilecek durumda olmadığını da Khryapa'nın yerine girerek bir kez daha gösterdi. Boyalı alan bu kadar yumuşayınca da Barcelona içeriye rahat penetre eder, CSKA Moskova içeriye giremeyip dışarıdan atar hale geldi. Langdon'ın bu dönemdeki isabetli oyunu tek başına CSKA Moskova'yı ayakta tuttu diyebilirim. Çeyreğin bitimine 1:15 kala savunmayı yumuşak hale getiren Smodis'in yanında Pashutin'in Khryapa tercihi var ki tarifi mümkün değil. Üçüncü çeyreğin geneline bakınca CSKA Moskova'nın boyalı bölgeye neredeyse hiç giremediğini söyleyebilirim. Çeyrek de başarılı dış atışlarına rağmen 47-41 Barcelona üstünlüğüyle sona erdi.

Son bölüme CSKA Moskova Smodis'i kenara alıp ideal beşiyle başladı. Pascual ise ilk dakikalarda ikinci beşini sahada tutarak son anlar için as oyuncularını dinlendirme yoluna gitti. JR Holden'ın çeyrek başında kontrolden çıkması hemen Ponkrashov'la yer değiştirmesine sebep olsa da oyunun son 5 dakikalık final bölümünde CSKA Moskova cephesinde JR Holden, Barcelona cephesinde de ideal beş moladan sonra oyuna girdi. CSKA arttırdığı savunma dozajıyla son 5 dakikada farkı 49-46 ile üç sayıya kadar indirmeyi başardı. Ama kalan bölüm her hücumu neredeyse iki kere kullanan Barcelona ile kötü hücum eden CSKA Moskova arasında geçti. Haliyle de fark giderek açıldı ve eski dost Lorbek'in giyotini indiren üçlüğüyle CSKA Moskova final umutlarını kaybetti. 64-54 maçı kazanan Barcelona ilk finalist olmayı başardı. Detaylı istatistikler şimdilik burada, maçın derinine daha sonra ineceğiz.

0 yorum:

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...