Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

9 Ocak 2010 Cumartesi

Eurolig'de 9. Hafta Görünümü ve Son Hafta İhtimalleri

Eurolig'de bu hafta oynanan maçlarla artık son viraja girildi. Toplu sonuçları verip, son duruma bir göz atalım ;

A Grubu

Zalgiris Kaunas - Cibona : 68-61
Asvel Basket - Regal Barcelona : 64-90
Montepaschi - Fenerbahçe Ülker : 101-58

Haftanın en kolay görünen maçı Asvel - Barcelona karşılaşmasıydı. Barcelona'nın hortum kıvamındaki basketbolu Fransa'da da hız kesmedi ve Barcelona farklı galibiyete son periyodda ulaştı. Son haftaların yıldızı Fran Vazquez bu maçta suskun kaldı. Asvel'in de en iyi ismi yine 19 sayıyla Ali Traore oldu. Barcelona'da sekiz oyuncunun verimlilik puanında çift hanelere ulaşması takım oyununu nasıl sahaya yansıttıklarını da gayet güzel gösterdi. Haftanın çekişmeli geçmesi beklenen maçında Siena Fenerbahçe Ülker'i parkeye gömdü ve 43 sayı farkla bize utanç gecesini yaşattı. Gerçi basketbolcular utanmadıktan sonra biz basketbolseverler neden utanalım o da ayrı bir konu. Lavrinovic ve Hawkins maçın yıldızlarıydı. Siena'da 12 oyuncu da sayı atmayı başardı. Fenerbahçe'de herkes berbattı, Greer takımın en iyisi gibi gözükse de sayıların çoğunu maçın son bölümünde kendine oynayarak üretti. Grubun son maçı da dengede gitmesi beklenen bir maçtı ama Cibona maçın başında maçı kaybetti. 13-0'lık seri Zalgiris için işleri beklenenden daha kolay bir hale getirdi. Yaşlı kurt Marcus Brown yine en iyi isimdi. Cibona'da da Gordon ve Vukusic'in yokluğunda Marko Tomas beklendiği gibi takımın en skoreri oldu, 18 sayı attı.

Cibona - Asvel Basket
Fenerbahçe Ülker - Zalgiris

Regal Barcelona - Montepaschi Siena

Grubun tepesinde hesaplar gayet netken alt taraf felaket durumda.
a) Barcelona son hafta evinde Siena'ya 19 ve üstü farkla yenilmezse grubu birinci bitirecek.
b) Fenerbahçe Ülker ve Asvel galip gelirlerse Asvel 3, Fenerbahçe Ülker 4 olacak.
c) Fenerbahçe Ülker ve Cibona kazanırsa bu sefer Fenerbahçe Ülker 3, Cibona da Asvel'i 4 ve üstü farkla yenerse Cibona dördüncü olacak. Aksi bir farkta Asvel dördüncü olacaktır.
d) Asvel ve Zalgiris kazanırsa bu sefer Asvel üçüncü, Zalgiris de Fenerbahçe Ülker'i 6 ve üstü sayı farkla yenerse Zalgiris dördüncü olacak.
e) Zalgiris ve Cibona kazanırsa işte o zaman halamın bıyığı olursa kuralı devreye giriyor. Dört takım birden 3-7 olacak ve işler arapsaçı olacak. Dörtlü averaj devreye giriyor ki bu durumu biraz daha araştırdıktan sonra haftabaşı değineceğim.

B Grubu

Efes Pilsen - Olympiakos : 85-93
Unicaja - Entente Orleanaise : 72-88
Partizan - Lietuvos Rytas : 97-67

Bu hafta çok ilginç maçlar oynandı. Partizan Maric sakatlanmasına rağmen Rytas'ı son periyod 6 sayıda tutarak 30 sayı farkla yenmeyi başardı ve Top 16'yı garantiledi. Rasic 26 sayıyla , Vranes de tek opsiyon olarak gösterdiği performansla geceye damgalarını vurdular. Rytas'da bir tek Popovic direndi ama tabi ki yeterli olmadı. Grubun diğer maçında sonradan açılan Orleans deplasmanda Unicaja Malaga'yı kötü başladığı maçta son periyoddaki müthiş performansıyla farklı yendi. Unicaja Malaga için tam bir şok oldu bu maç. Son hafta ikinciliği kaybetme ihtimalleri var. Orleans'ta Banks 23 sayıyla, Doellman da 18 sayı ve 6 ribaundla öne çıktılar. Malaga'da ayakta kalan tek isim 18 sayı ve 7 ribaundla Printezis'di. Orleans bu formu 2-3 hafta önce yakalasa Top 16'ya bile kalabilirdi ama amatörce kaybettikleri Olympiakos maçı, bu fırsatı teptikleri maç oldu. Haftanın en kritik maçı hakkında detaylıca konuştuk zaten. Efes Pilsen çok çok önemli şansı kaçırdı, işini de şansa bıraktı.

Entente Orleanaise - Efes Pilsen
Lietuvos Rytas - Unicaja Malaga
Olympiacos - Partizan

Burada da karışık işler var;
a) Efes Pilsen galibiyeti Olympiakos'a grup liderliğini getirdi. Bir tek onların yeri garanti.
b) Partizan deplasmanda Olympiakos'u yener, Malaga Rytas deplasmanında mağlup olursa Partizan grup ikincisi, Malaga grup üçüncüsü oluyor. Partizan yenilirse, Malaga yenilse bile grubu ikinci bitirecek.
c) Rytas Malaga'yı yense dahi Partizan'ın üstüne çıkamıyor. En iyi ihtimalle grubu dördüncü bitirecekler. Tabi bunun için ya Malaga'yı yenmeleri, ya da kendi maçları ne olursa olsun Efes Pilsen'in Orleans deplasmanında kaybetmesi gerekiyor. Eğer Efes Pilsen kazanır, Rytas kaybederse bu durumda eleniyorlar ve grup dördüncüsü Efes Pilsen oluyor. Ne kadar trajikomik değil mi...

C Grubu

Maccabi Electra - Lottomatica Roma : 79-59
Union Olimpija - CSKA Moskova : 77-80
Caja Laboral - Maroussi BC : 73-65

Favoriler haftayı kayıpsız geçti. Caja Laboral kendi sahasında Maroussi'yi yenerken öne çıkan isimler 15 sayı-7 ribaundla Teletovic ve 14 sayı-6 ribaundla Splitter oldu. Maroussi'de Homan ve Mavroeidis'in performansları galibiyet için yeterli olmadı. Caja Laboral'in liderliği, Maroussi'nin de Top 16 şansı bu sonuçla artık kendi ellerinde. İkisi de son maçlarını kazanırlarsa hedeflerine ulaşacaklar. Maroussi kaybetse bile Top 16'ya çıkabilirken, Caja Laboral'in zirve yarışı için aynı şey sözkonusu değil. Nedeni de aynı kadere Union Olimpija deplasmanında galip gelerek sahip olan CSKA Moskova. Ruslar Slovenya'da üçüncü periyodda kaybettikleri maçı, son periyodda tekrar döndürerek uzatmaya götürdüler ve sonunda da kazanarak son hafta final maçına çıkmaya hak kazandılar. Siskauskas'ın yokluğunda Langdon 20 sayı ve 8 ribaundla ekürisinin boşluğunu doldurdu. Khryapa da 14 sayı ve 14 ribaundla son haftaların en iyi performanslarından birini sergiledi. Olimpija'da değişmeyen tablonun değişmeyen yıldızları yine Walsh ve Becirovic'ti. Grubun son maçı Maccabi Tel Aviv açısından beklenmediği kadar kolay geçti. Nokia Arena'da iyiler ama karşılarında toparlanma sürecinde olan bir Roma vardı. Ya da en azından biz öyle sanıyorduk ama 79-59 bu sene İsrail'de sıkça karşılaştığımız skorlara benzer bir skor oldu. Haftanın MVP'si Eidson 23 sayısı ve aldırdığı faullerle takımının en iyi ismiydi. Roma'da gönderileceği konuşulan Hutson 12 sayı ve 9 ribaundla oynadı.

CSKA Moskova - Caja Laboral
Lottomatica Roma - Union Olimpija
Maroussi BC - Maccabi Electra

Bu grubun durumu dört grup içinde en anlaşılır olanı;
a) CSKA Moskova - Caja Laboral maçını kazanan takım lider çıkıyor.
b) Maccabi son maçı kazandığı takdirde Caja Laboral yenilse bile üçüncü oluyor. Ama CSKA Moskova yenilirse ikinci olarak çıkıyor.
c) Maroussi son hafta kazanırsa direk Top 16'ya kalıyor. Eğer yenilirse Roma'nın da yenilgi haberini bekleyecek, aksi bir sonuç Roma'yı üst tura çıkaracak.

D Grubu

BC Khimki - AJ Milano : 79-63
Panathinaikos - Asseco Prokom : 74-66
Real Madrid - EWE Baskets : 73-60

D Grubu'nda son dönemlerin krizdeki takımı Real Madrid ligdeki Fuenlabrada maçından sonra Oldenburg'u da yenerek düzlüğe çıktı. Jaric bu maçta çok faydalı oynadı. Pek sayı atmadı ama 8 ribaund, 2 asist ve 4 top çalma rakamları çok iyiydi. Genlerde birşey var demek ki kardeş iyi oynayınca Darius Lavrinovic de çok iyi oynadı. 16 sayı, 4 ribaund ve 4 blok diğer kardeşin rakamları oldu Madrid'de. Oldenburg bildiğiniz gibi işte Paulding, Jekel Foster ve Gardner. Haftanın en çok zorlanan devi Panathinaikos oldu. Top 16'yı zorlayan Prokom Panathinaikos'a kök söktürdü ama Saras'ın son anlardaki kritik basketi onların da umudunu bitirdi. PAO'da öne çıkan bir isim olmadı ama Prokom Logan'ın 6 sayısına rağmen Ewing'in 19, Woods'un 16 sayısıyla direndi. Bu senenin yıldızı Khimki de AJ Milano'yu rahat geçti. Langford 18 sayı, 4 ribaund, 5 asist ve 3 top çalmayla oynadı. Jankunas da sezon boyunca düşük performans gösterdi ama bu maç fena değildi. Milano'da Rocca Mason 17 sayı ve 7 ribaundla sezonun en iyi maçını çıkardı. Kazansalar Top 16 garantiydi ama artık işleri son maça kaldı.

Asseco Prokom - BC Khimki
AJ Milano - Real Madrid
EWE Baskets - Panathinaikos

Bu grup da C grubuna fazlasıyla benziyor;
a) Real Madrid son maçı kazanırsa direk lider çıkıyor. Real Madrid kaybeder Panathinaikos kazanırsa bu sefer lider PAO olacak. İkisi de galip gelirse Real 1, Pao 2 sıralaması değişmeyecek.
b) Khimki hangi skoru elde ederse etsin üçüncü olacak. Son haftaya Eurolig'de rahat giren iki takımdan biri.
c) Armani Jeans Milano ve Prokom ikilisinden kazanan kim olursa diğeri kaybettiği takdirde Top 16'ya çıkacak. İkisi de kazanırsa veya kaybederse Top 16 bileti AJ Milano'nun olacak.

2 yorum:

hasanerdem dedi ki...

Kardeşim bir tanesin yemin ederim, ellerine kollarına sağlık, keyifle okudum...

fabrio dedi ki...

Fener'in grubunda Zalgiris ve Cibona kazanırsa:
Cibona her türlü Top 16'da.
Asvel eleniyor.
Fener 2 farklı yenilgide Top 16'da, 2'den fazla farkta eleniyor.

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...