Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

18 Ocak 2010 Pazartesi

Efes Pilsen'in Top 16 Değerlendirmesi

Efes Pilsen'in kurası için ölüm grubu deniyor. Bence değil,yani en azından bizim için değil çünkü bu grubu diğerleri için ölüm grubu yapan Efes Pilsen'in ta kendisi. Dördüncü torbada Cibona, Prokom ve Maroussi'nin yerine kimse Efes Pilsen'i çekmek istemezdi. Efes Pilsen çok formda olduğu için mi değil ama güçlü kadrosuyla her an patlama yapabilecek potansiyelde olduğu için. Peki grup bizim açımızdan nasıl, biraz da ona değineyim. Dikkatli bakıldığında Efes Pilsen için iki seçenek vardı. Ya Barcelona-Panathinaikos-Maccabi üçlüsü ya da Siena-Real Madrid-Maccabi üçlüsü. Efes Pilsen için kötünün iyisi bir kura oldu açıkçası. Biraz objektif olmak gerekirse Efes Pilsen istediği kadar da toparlansa bu kısa sürede Barcelona ve Panathinaikos'la başetme şansı yok. Üstelik Nokia Arena'dan çıkabilme şansı çok çok azken Palau Blaugrana ve OAKA gibi iki cehennem deplasman daha olsa Efes Pilsen'in Top 16 şansı ismi okunduğu an bitebilirdi.

Ama şimdi farklı bir durum var. Efes Pilsen'in Barcelona ve Panathinaikos'tan uzak olmasından başka bir artısı daha var kuranın. Efes Pilsen'in şu an en verimsiz ve sıkıntı yaratan bölgesi 4 ve 5 numarası. Efes Pilsen'in farklı bir torbada olduğunu ve birçok seçeneği olduğunu farzedelim. Barcelona'nın pota altını ve o pota altında ölüyü dirilten Rubio faktörünü artık anlatmaya gerek yok. Aynı şekilde Panathinaikos'ta da kırmızı pelerin giyip boğayla kapışabilecek ama aynı zamanda da tekniği yüksek Pekovic ve Batiste var. Dışardan öldüren ribaund canavarı Fotsis'i, mikser Tsartsaris'i ve hazır yetenek Shermadini'yi de ekleyelim. CSKA Kaun'la kendini buldu, yetmedi Mensah-Bonsu'yu aldı, yakında da Smodis dönüyor. Khryapa ve Sokolov da bunlara bonus. Caja Laboral'da Splitter, Barac, Eliyahu ve Teletovic var ki hiçbir aklı başında koçun onlarla karşılaşmak isteyeceğini sanmıyorum. Khimki'nin de pota altında Javtokas, Mozgov ve Jankunas yeterince caydırıcı isimler.

Şimdi bu takımlara bakınca Real Madrid-Siena-Maccabi üçlüsü oldukça avantajlı duruyor. Bir tek Real Madrid'in pota altı canavar kıvamda ki onlar da Final Four'un hatta şampiyonluğun en büyük adayı. Efes Pilsen'in aynı grupta hem Real Madrid'le hem de güçlü bir pota altı olan takımla olması çok daha kötü sonuçlar doğurabilirdi. Aslında sezon başı Real Madrid o bölgede büyük sancı çekti. Hem Lavrinovic hem Reyes hem de Van Den Spiegel sakatlandı mecburen idareten oynamak üzere Cheikh Samb'ı aldılar ve sonra geri gönderdiler. Ama şu anda 2.17'lik Ante Tomic'in de katılımıyla Reyes-Garbajosa-Lavrinovic-Van Den Spiegel-Tomic-Dasic hatta Velickovic'i de eklersek orada felaket bir rotasyon var. Ama Efes Pilsen'in şansı Real Madrid'in sallantıda olması. İlk maçın da deplasmanda onlarla olması büyük avantaj. Siena makina düzeninde bir takım ama onların da pota altı sancılı. Eze-Stonerook-Ress-Marconato dörtlüsü hiç de ürkütücü değil hatta Pianigiani'nin çoğunlukla Eze-Stonerook ikilisini kullandığını düşünürsek orda bir opsiyon sıkıntıları var. Burada Efes Pilsen'in bir avantajı da Siena'nın iyi bir seyircisi olmasına rağmen baskılı,boğucu bir atmosferinin olmaması. Siena yenilmeyecek bir takım değil ama karşısında hata yapmamanız gereken bir takım. Stonerook'u çizginin gerisinde boş bırakırsanız, Eze ikili oyuna gelirken show-upta gecikir veya fazla mismatch yaşarsanız üçüncü seferde potayı kırıp aşağı indirebilir. Aynı şekilde Sato ve McIntrye savunmaları da çok önemli. Ve gelelim Maccabi Tel Aviv'e. Bu adamlar Nokia Arena'da 10-0 önde başlıyorlar bir kere. O seyirci, oyuncuların onlarla bütünleşmesi orayı çok ilginç bir deplasman haline getiriyor. Maccabi Tel Aviv'i durdurma formülü diğerlerinden çok daha kolay. Anderson ve Eidson'u kilitlemek Maccabi Tel Aviv'i bitiriyor. Tabi bu söylediğimden karşıda Erdal Bibo var gibi algılanmasın. Bu oyuncular öyle ha deyince duracak skorerler olsa zaten Maccabi forması giymezlerdi. Öyle olsa Maccabi bu noktalarda olmazdı. Ama esas sıkıntı onlarda da pota altında. Gershon'un hücumu kısaların üzerine kurduğu bir takım var ve pota altında hücumda etkili olan tek isim Stephane Lasme. Dor Ficsher'ın savunma yönü,Yaniv Green'in de savaşçı yapısı Gershon'un tercihi oluyor. Lampe istenilen katkıyı veremediği için gönderildi ve Maccabi de içerdeki bu sıkıntıyı gidermek için Raduljica ve Mavroeidis ikilisinden birisini kadroya katacak. Efes Pilsen'in Nokia Arena'dan çıkması zor ama içerde mutlaka ikili averaj avantajını eline geçirmesi lazım. Söylediğim gibi Anderson ve Eidson'a rahat oyun oynama şansı verirlerse Abdi İpekçi'de de şansları olacağını düşünmüyorum.

Ben herkesin aksine oldukça iyi bir kura çektiğimizi düşünüyorum. Yapılması gereken acilen pota altına takviye ve hatta Santiago'yu gönderip oraya savaşan bir yabancı uzun daha alınabilir. Benim favorim şu an için Petravicius ama AJ Milano bırakır mı bilemem. Veya Dikoudis gibi ortalığı karıştıran savaşçı bir 4 numara da oldukça iyi olur. Efes Pilsen toparlanır eski Efes Pilsen gibi oynarsa 4-2 veya 3-3 le bu gruptan çıkabilir ama bildiğimiz Efes Pilsen gibi olursa grupta çok net bir şekilde sonuncu olur. Gruptan çıkmaları da yetmeyecek, karşıdan gelen Barcelona-Panathinaikos ikilisinden birini geçmek zorundalar. Efes Pilsen öyle bir formatla kura çekti ki Final Four'a kalmak için büyüklüğünü göstermesi, bir nevi mini Final Four oynaması gerekiyor.

3 yorum:

Erol Kaya dedi ki...

Hocam Efes Pilsen, bu gruptan çıkıp karşıdan gelen rakibi de geçip final-four a kalırsa, ben bu büyük mucizeyi 50 sene sonra torunuma bile anlatırım:)
Dediğin gibi final four şansımız neredeyse imkansız. İlk 8 yaparsak başarılı sayılırız bence. Petravicius hamlesi gelirse bence bir kademe yukarı atlarız. Ama onun dışında sağlam bir uzun piyasada yok sanki. FB Ülker bıraksa hemen Oğuz Savaş'ı alalım derim ama bu da biraz hayal.

HotSauce21 dedi ki...

mali,petravicius ismi çok şık olur bencede.hoş bu sezon bi türlü form yakalayamadı ama içerideki mücadelesi ve kolay sayı bulma avantajıyla en azından etki yaratabilecek bi uzun.

yalnız şu top16 öncesi takımların elenen takımlardaki özellikle yıldız isimleri kapış kapış yapması bence çok etik değil ya.sanki futboldakine benzer aynı kupada oynayan bi oyuncu o sezon başka kulübe geçerse aynı kupada oynayamaz kuralının burayada getirlmesi gerekio diye düşünüyorum.hoş bu şekilde sezon ortası toplama takım yapıpta ortalığı dağıtan takım germedik diye hatırlıyorum ama bence durum pek etik değil.diğer mesajda da belirttiğim gibi efesin kadro yapısı öle 1-2 oyuncu çıkıp 1-2 oyuncu takviye edilerek düzelecek cinsten hiç değil o yüzden ben ne olursa olsun bu turdan ümitli değilim ama bahsettiğin gibi barça-pana grubuna göre daha yenme ihtimalinin olduğu rakiplerin olduğuda bi gerçek.

maliano dedi ki...

Kesinlikle haklısın. Avrupa'daki esnek transfer hakkı bütün rekabeti öldürüyor. Rakibinde bir oyuncunun sakatlanmasına sevinemiyorsun çünkü akşamına 1 aylık takviye yapıyorlar. Bence bu de çok saçma..

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...