Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

3 Aralık 2009 Perşembe

Efes Pilsen : 77 - Lietuvos Rytas : 62 Maç Yorumu

Efes Pilsen maça Ender-Sinan-Nachbar-Thornton-Kasun beşiyle,Rytas da Popovic-Gecevicius-Zavackas-Jomantas-Baynes beşiyle başladı. İki takım da hücumda kötü, savunmada iyi başladılar. İlk 8 dakika 10-10 geçildi ve Efes Pilsen'in henüz üçlüğü yoktu. Skorda sıkıntı olunca Sinan-Thornton ikilisinin yerine Rakocevic ve Kerem Tunçeri girdi. Smith ve Kaya ile birlikte de biraz hareketlenip periyodu 15-13 önde bitirdik. Daha ilk 10 dakika dolmadan Efes Pilsen başlangıçtan bambaşka bir beşle sahadaydı. 0/5 üçlük ve 6 top kaybına rağmen ilk periyod skoru hiç de fena değildi. İkinci çeyreğe de aynı beşle başlandı. İlk üçlük de çeyreğin başında Shumpert'le geldi ve fark da 5 sayıya çıktı. Efes Pilsen'in daha rahat oynayabilmesi için farka erken gitmesi gerekiyordu ama bir süre Rytas'ın kötü hücumlarını farkı açmak için kullanamadılar. Kaya da erken 2 faul alınca planlar biraz bozuldu ve fazla süre almayan Ermal oyuna girdi. Ama bu dönemde Rakocevic 7 sayı üretip,bütün yükü sırtlayınca fark da bir anda 7 sayıya çıktı. Efes Pilsen'in bireysel hücum denemeleri bir yerde sıkıntı yaratacaktı ve bu da hemen kendini gösterdi. Fark 28-24 ile 4 sayıydı ama kötü hücum tercihleri ve savunmada pota altında bırakılan boşluklar hiç iç açıcı değildi. Zaten ne olduğunu anlamadan Sinica'nın iki üçlüğü ile beraber maç 32-32 dengeye geldi ve Popovic'in serbest atışlarıyla da devreyi Rytas 32-34 önde bitirdi. İlk devrenin önemli notları Popovic'in 4 asisti ve Sinica'nın 3/3 üçlük atmasıydı.

Efes Pilsen ikinci devre yine tek uzun Kaya ile sahadaydı. Yine bireysel hücumlarla skor bulmaya çalıştı. Skor da gitti geldi, bir onlar bir Efes Pilsen öne geçti. Beşinci dakika 42-42 geçildi ama asıl üzücü olan Efes Pilsen'in şu dakikaya kadar doğru dürüst bir set hücumu yapmamış olmasıydı. Kaya Peker bir kez Pekovic ve Maric'i andıran bir şekilde top aldı onda da mismatch yüzünden Popovic tarafından savunuluyordu. Çeyreğin bitimine 3 dakika kala da 4. faulünü alınca Santiago ilk defa oyuna girdi. Aslında Rytas da zorlama dış atışlarla sayı bulmaya çalıştı ama o kadar gereksiz faullerle onlara kolay sayı şansı tanıdık ki sanırım Kurtinaitis bile şaşırmıştır. Çeyrek sonuna doğru hem savunmada hem de hücumda biraz canlandık,Santiago'nun da 7 sayısıyla bir anda 53-47 öne fırladık. Hayırlara vesile olmak sözünü Kaya'nın 4 faule ulaşması noktasında çok rahat kullanabiliriz. Zaten çeyreği de yine Santiago'nun birebir oyunu ve smacıyla 57-53 Efes Pilsen üstün bitirdi.

Final periyodu da alev alev yanan Santiago'nun hookuyla açıldı. Santiago hem takımın hücumda rahatlattı,hem de tribünleri canlandırdı. O dakikaya kadar neredeyse uyuyan tribünler destek vermeye başladı. Hatta bir ara Rytas taraftarı evli bir çift ve kızını gösterdiler ki üçü birden uykuya dalmak üzereydi. Fark 8 dakika kala 62-55 ile yediye çıkınca Efes Pilsen de öldürücü darbeyi vurmak için tam saha baskıya döndü ama bu Rytas'ı pek etkilemedi. Baynes Santiago'yla sidik yarışına girince kenara alındı,bu da Santiago'nun etkinliğini daha fazla arttırdı. Shumpert'in basketiyle dört dakika kala 70-58 ile fark 12 ye çıktı ve Rytas da alan savunmasına döndü ve Efes Pilsen arka arkaya üç tane üçlük kaçırdı. Rytas zone'la beraber tam saha baskıya geçti ama önce Rakocevic'in üçlüğü,arkasından Santiago'nun serbest atışıyla fark 13 sayıya kadar çıktı. Son dakikalarda da hata yapmayınca Efes Pilsen maçı 77-62 kazandı ve ikili averajda Rytas'ın üstüne çıkmayı başardı.

Maçın en skorer ismi Kaya'nın dörtlemesiyle oyuna mecburen dahil olan Santiago oldu. Aynı zamanda Efes Pilsen'in canlandırması açısından maçın da yıldızıydı. Rakocevic 16 sayı,Kerem Tunçeri de 7 asistle galibiyeti getiren isimler oldular. Efes Pilsen'in bu sene belki de 10. maçını izledim ama hala bir türlü "Efes Pilsen bu işi yapar" diyebileceğim ışığı yakalayamadım. Nedense her seferinde "Efes Pilsen ağır abilerden birine denk gelirse hiç iyi olmayacak" düşüncesindeyim. Sihirli bir değnek mi değer,yok eller değişir başka eller mi artık takıma değer bilmiyorum ama her maç birinin öne çıkmasını bekliyoruz. Bugün de o isim tesadüf eseri Santiago oldu ve maçı kazandık. Eğer Top 16'ya kalırsa Efes Pilsen'i zor zamanlar bekliyor. Detaylı istatistikler burada.

EFES PİLSEN (77): Mario Kasun 4 (1 ribaund), Charles Smith 4 (3 ribaund- 1 asist), Igor Rakocevic 16 (4 ribaund- 1 asist), Preston Shumpert 7 (1 ribaund), Kerem Tunçeri 5 (2 ribaund- 7 asist), Bootsy Thornton 8 (3 ribaund- 1 asist), Kaya Peker 8 (4 ribaund- 1 asist), Bostjan Nachbar 6 (1 ribaund), Ermal Kurtoğlu, Daniel Santiago 17 (6 ribaund- 2 blok), Sinan Güler 2 (4 ribaund- 2 asist), Ender Arslan (1 top çalma)

LIETUVOS RYTAS (62): Bojan Popovic 12 (4 ribaund- 6 asist), S. Barbrauskas 8 (2 ribaund), Dejan Borovnjak 2 (4 ribaund), Milko Bjelica 4 (4 ribaund), Martynas Gecevicius 9 (2 ribaund- 3 asist), D. Zavackas 6 (2 ribaund), Arturas Jomantas 12 (5 ribaund- 3 asist), Justas Sinica 9 (2 ribaund- 1 asist), Aron Baynes (2 ribaund)

2 yorum:

Güçlü dedi ki...

Ergin Ataman maçtan sonra verdiği röportajda oyunu Santiago'nun üstüne kurduk ve kilidi çözdük dedi. Şimdi, biz mi salağız yoksa Ergin Ataman'ın bu beyanatı tarihe geçecek bir yüzsüzlük ve "fırsatçılık" örneği de herkes galibiyetin verdiği sevinçle "aman boşver yaaa..." mı diyor.
- Kaya 4'lemese Santiago'yu oyuna alacağı falan yoktu, hiç ayak yapmaya gerek yok.
- Zaten rotasyonda Ermal'i öne alarak, bunu çok net bir şekilde gösterdi.
- Şunu söylemiyorum, "Santiago en baştan oynamalıydı, bu çok bariz bir coaching hatasıdır", yani Santi çok rezil oynayıp, hiçbir olumlu katkı da vermeyebilirdi. Oyuna girdikten sonraki performansı herkesi olduğu gibi beni de şaşırttı.
- Ama kardeşim niye "Santiago çok ekstra oynadı, galibiyeti getirdi." deyip geçmiyorsun. Sanki bir plan çerçevesinde olayı öngörmüş gibi kendine yontuyorsun. Bırak bu şark kurnazlıklarını, hiç gerek yok...
Ataman'ın kafayı yorması gereken asıl konu, takımın yine kötü oynaması, bu galibiyet süper oldu ama önümüzdeki maçlarda daha çok mücadele edip, kalan 4 maçtam 3 galibiyet çıkartırsak gerçekten anlamlı hale gelir.

maliano dedi ki...

Konuşmanın metnini bulamadım bir yerde,bulduğum an bu konuyla ilgili bir post atacağım zaten..

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...