Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

2 Kasım 2009 Pazartesi

Unicaja Malaga (Eurolig Takım Analizleri)

Unicaja Malaga Avrupa üçüncüsü olduğu Garbajosa'lı, Pepe Sanchez'li, Marcus Brown'lu, Santiago'lu kadrosundan uzakta ama Eurolig'e ikide iki ile başladılar. Bu sene Cabezas, Kelati, Ndong, Vasileiadis gibi önemli oyuncular kaybettiler ve takımı Freeland, Jeter, Taquan Dean, Printezis, Rubio ve Blanco gibi isimlerle takviye ettiler.

Geçtiğimiz sene zaman zaman önemli katkılar yapan Gomis sakatlandı ve muhtemelen sezon sonuna kadar forma giyemeyecek. Takımın iki oyun kurucusu Jeter ve Cook birbirine yakın oyuncular. Her ikisi de ciddi şut girişiminde bulunuyorlar ve süratli,delici oyuncular. Jeter'in hızının ve savunmadaki isteğinin Cook'tan daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Hücumda Cook Jeter'e göre daha fazla oynatan bir oyun kurucu,Jeter şut kullanmayı daha çok seviyor. Berni Rodriguez Cabezas'la beraber benim Unicaja'da en çok tuttuğum savunmacılardandı ve Cabezas'ın gidişiyle o kategoride zirveye yerleşti. Hücumda da özellikle içeri penetre ederek skor bulmayı seven bir oyuncu. Penetre demişken bu konuda Avrupa'nın ilk 5'inde yer alabilecek Welsch'e değinmeden geçmek olmaz. Ülkesinin basketboldaki başarısızlığı ve takımda sürenin paylaşılması Welsch'i yıllardır geri plana itti ama o hem dış atışlarda,hem de savunmada önemli bir isimdir. Ve aynı Grimau gibi meşhur olmamış penetrecilerdendir. Taquan Dean önemli bir skorer ancak bir handikapı var,o da topu çok fazla seviyor. Çok atletik,çok güçlü,yıllardır çok yüksek rakamlar yakalamış bir isim ama baktığınızda yüzdesi düşüktür. Şut-isabet dengesini ayarlaması ve olur olmaz yerde kaldırıp atmaması gerektiğini öğrenmesi gerekiyor. Saul Blanco da bu sene takıma katılan isimlerden. Savunmada elinden gelenin fazlasını yapıyor ama hücumda zaman zaman istikrarsızlık yaşıyor. Yine de üç sayının gerisinden boş bıraktığınızda bunu size pahalıya ödettirir. 16 yaşındaki Servera'yı henüz izleyemedim ama İspanya'nın önemli yıldız adaylarından biri olarak gösteriliyor. Bu kadar yetenekli kısanın olduğu bir takımda süre alması çok zor görünüyor.

Yunanlıların Cenk Akyol'u (tip olarak tabi) Printezis iyi süre aldığı son Olympiakos sezonundan sonra iyi bir karar vererek Malaga'ya geldi. Yunanistan'da alamayacağı süreyi burada alıyor ve sezona çok da iyi başladı ama dünkü Cajasol maçında smaç pozisyonunda potaya asılmışken eli kaydı ve yere çok kötü düştü. Omuzunun kırıldığı ve uzun bir süre oynayamayacağı açıklandı. Pota dibini çok iyi kullanan ve iyi ribaund çekebilen bir oyuncu Printezis.Aynı zamanda hareketli uzunları da iyi savunabiliyor.Printezis'le değişerek oynayan Jimenez yaşının (33) dezavantajına rağmen mükemmel bir görev adamı. Her takıma lazım denilen cinsten olan Jimenez pota altındaki çalışkanlığının yanında mükemmel de üçlük atıyor. Çok da iyi hücum ribaundu kovalayan Jimenez çok gösterişli oynamasa da mükemmel işler yapıyor ve sahada kaldığı süre içinde oyun dışı gereksiz hiçbir hareketini göremezsiniz.Savunması da çok çok iyidir. Printezis'in yokluğunda çok daha fazla süre alacak ve Malaga'nın performansını yukarıya taşıyacaktır. Takıma bu sene katılan Freeland sürekli Archibald'la değişerek oynuyor. Yüksek posttan ve zaman zaman üç sayının gerisinden isabetli atışlar yapan Freeland aynı zamanda pivot hareketlerini de fazlasıyla sahada uyguluyor. Çok savaşçı ve bazı maçlarda fastbreake en hızlı çıkan oyuncu olarak izleyenleri şoka sokmayı başarabiliyor. Archibald Freeland'e göre vücudunu daha fazla kullanan,daha ağır,ama hücumda daha etkili bir oyuncu. Bu iki güzelin kusuru da serbest atışları. Archibald sakatlık sonrası taktığı maskeyle istediği oyunu sahaya yansıtamıyor ve agresifleşiyor ama tam iyileşince ve maskeden kurtuluunca çok daha iyi işler yapacaktır. Kısa süre alan Rubio'yu ise çok etkili bulmuyorum. O da Printezis'in yokluğunda süresini arttıracaktır ama fark yaratacak bir oyuncu değil.

Malaga'nın en büyük avantajı Reneses gibi bir dehaya sahip olması. Barcelona'yla büyük başarılar yaşayan,en son Joventut'la ULEB Kupası'nı ve Kral Kupası'nı alan Reneses Malaga'yla ikinci sezonuna girdi. Sakatlıklar ACB'de yoluna taş koysa da Avrupa'da takımını mükemmel yönetiyor. Yaz sezonundan beri sakatlıklardan kurtulamayan Malaga'da tam herşey düzeldi derken bu sefer de Printezis'in gidişi takımı kötü etkileyecektir orası kesin. Ama dengeli kadro Top16'ya gitmekte zorlanmaz. Oradan sonrası için net birşey söyleyemiyorum çünkü kadro oturup,sakatlar düzelse de Pao,Siena gibi winner takımlarla eşleşmeleri halinde şansları olmayacaktır. Şu anda savunmalarıyla ön plana çıkıyorlar ve bunu istikrarlı bir şekilde yapmaları ilerisi için büyük umut veriyor. Taquan Dean bıçağın keskin yüzünü kendi takımına değil de karşıya istikrarlı saplayabilirse önemli sürprizler yapabilirler.

0 yorum:

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...