Sitedeki bütün yazılar tarafımızdan hazırlanmaktadır. Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın.

18 Kasım 2009 Çarşamba

Takım Oyun Kurucusu, Kulüp Web Sitesi Kadar Konuşur

.Geçen haftaki Fenerbahçe Ülker - Montepaschi Siena maçı grup sıralaması açısından çok önemli bir maçtı. Bunun da ötesinde farkında olduğum bir konuda bazı şeyleri canlı canlı yaşamama sebep olması vesilesiyle daha da anlamlı hale geldi. Maçın sabahında takımların web sitelerinde biraz dolanayım istedim. Misafir olmaları sebebiyle önce Siena'nın sitesine girdim. Kimler eksik,oyuncular ne düşünüyor,Pianigiani maçla ilgili neler söylemiş hepsini okudum. Daha sonra sıra Fenerbahçe Ülker'e geldi. Siteye girdim ve Enke için yapılan saygı duruşunu,futbol antrenmanının notlarını,Daum'un öğrencilerle biraraya gelişini bir güzel okudum. Misafir umduğunu değil bulduğunu yermiş. Fenerbahçe'nin eski bir futbolcusu için yapılan saygı duruşunun haberi var ama o gün kulübün en çok ilgi gören ikinci branşıyla ilgili sadece 1 haber var,o da 20 satırdan oluşan çakma bir haber. Grup maçlarının sonuçları,istatistikler ve Nedim Karakaş'ın ağzından öylesine demeçler. Futbol takımının antrenmanıyla ilgili 40 satır ve 33 fotoğraftan oluşan bir haber sitede yer alırken basketbol takımı kimsenin umurunda değil. Gelelim günün akşamına. Basın tribününde tam karşımızda pota altında oturan İtalyan bir adam vardı. Takım sahadayken istatistik tutuyor,takım molaya geldiğinde veya ısınırken hem video hem fotoğraf çekiyordu. Zaten ertesi gün o fotoğrafları resmi sitelerinde gördük. O maça ait tam 19 fotoğraf vardı Siena'nın sitesinde.

Bu sadece küçücük bir örnek. Türkiye'yi basketbolda Avrupa'da temsil eden beş erkek takımı var. Efes Pilsen,Fenerbahçe Ülker,Galatasaray Cafe Crown,Türk Telekom ve Beşiktaş Cola Turka. İşte siteleri ;

http://www.galatasaray.org/basketbol/
http://www.fenerbahce.org/basketbolerkek/
http://www.efesbasket.org/
http://www.bjk.com.tr/tr/index.php?k_id=4
http://www.turktelekomspor.com.tr/basketbol/index.php

İçlerinde domain olarak bakıldığında sadece basketbol için yapılmış bir tek Efes Pilsen sitesi var. Diğerleri tamamen kulüplerin anasayfalarından bir yan sayfa. Oysa şu siteleri dikkatli gezin ;

http://www.cskabasket.com/ - > CSKA Moskova'nın web sitesi. İngilizce dil desteği var. Sürekli resimler videolar ekleniyor. Kendi istatistiklerini tutuyorlar ve sürekli güncel haberleri veriyorlar. Onların siteye haber girmesi için o gün maç oynanması gerekmiyor.

http://www.menssanabasket.it/ -> Montepaschi Siena'nın web sitesi. İngilizce dil desteği var. CSKA Moskova'nın yaptıklarıyla,taraftara sunduklarıyla hemen hemen aynı.

http://www.maccabi.co.il/ -> Maccabi Tel Aviv web sitesi
http://bc.lrytas.lt/ -> Lietuvos Rytas web sitesi

Bizim durumumuz felaket. Hiçbir kulüp benim sitem yeterli demesin çünkü bu sitelerle karşılaştırınca benim sitem bile daha güncel kalıyor. Nedir yani bir sitenin kulübe maliyeti ? Sadece 1 kişinin maaşı. İşin hakkını verecek,kulüp görevlisi olarak kulüple gezecek bir tane editör fotoğrafı da çeker,röportajı da yapar,resimleri de ekler,istatistikleri de girer. Yükü çok mu ağır,alırsın oturtursun kulüp binasına bir editör,başka birini medya işleri için çalıştırırsın. Herbirine 1,5-2 milyar para versen yılda eder 30-40 milyar. Derbi sonrası futbolculara 5'er 10'ar milyar prim dağıtan bir kulüp için sizce bu para çok mu? Full oynanan her maçta 1 milyon doların üzerinde gelir elde eden bir kulüp için yıllık 30-40 milyar bir şey ifade etmez ama taraftarların basketbol sitesine girmek istediklerinde bir hiçle karşılaşmaları çok şeyi ifade eder.

Web sitesi maç günü "Bugün şunla oynuyoruz." , maç sonu "Şunu şöyle yendik,böyle kaybettik." denilecek bir adres değildir. Taraftar veya medya girer takımın son durumunu, eksikleri,oyuncuların ve koçun görüşlerini okur. Zaman zaman keyfine girilip resimlere bakılır,kulübün tarihine bakılır veya önemli bir telefon lazım olur,ulaşacak birileri bulunur. Web sitesi kulübün aynasıdır,vizyonunun göstergesidir. Ama bizim ülkemizde basketbol takımları için web sitesi bir hiçtir. Efes Pilsen'in sitesinin açılışında hala Cumhurbaşkanlığı kupası resmi yer alır. Fenerbahçe'de maçlar harici bir tek bile haber yer almaz,istatistikler için TBL ve Eurolig'in sitelerine yönlendirme vardır. Galatasaray,Beşiktaş ve Türk Telekom'un da doyurucu,sadece takıma özel web siteleri yok. Hepsi kulübün sitesinden basketbol bölümü şeklinde ayrı bir sayfa olarak dizayn edilmiş.

Unutmadan; taraftarlar Fenerbahçe TV'de antrenmanda siyahi bir oyuncu görmüşler. Kinsey ve Greer olmadığı söylenen bu kişi hakkında yine resmi sitede herhangi bir bilgi yok. Zaten olmasını beklemiyordum da CSKA'da,Rytas'ta,Siena'da böyle birşey olsa taraftarlar hemen bilgiyi bulurlardı. Malaga Lewis'i deneme antrenmanları için getiriyor,haberini aynı gün taraftarlarına verirken adamın havaalanında çekilmiş resmini kullanıyor. İşte rakiplerimizin basketbola verdiği değer ve bizimkilerin verdiği değer. Yapmış olmak için yapılmış web sitelerimiz var. İçi boş,gazete haberlerinden farksız.

1 yorum:

hasanerdem dedi ki...

ellerine sağlık

 
Maliano - Kaynak göstermeden çalan çırpan Schortsanitis'in altında kalsın...